ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενική φωτογραφία του 2010 χρησιμοποίησε η Ρωσία για τον ισχυρισμό περί «βρώμικης βόμβας»

Σλοβενική φωτογραφία του 2010 χρησιμοποίησε η Ρωσία για τον ισχυρισμό περί «βρώμικης βόμβας»
Η χρήση της φωτογραφίας έγινε «εν αγνοία των αρχών», ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Σλοβενίας AP Photo/Natacha Pisarenko

Η Ρωσία προκειμένει να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί κατασκευής «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία χρησιμοποίησε φωτογραφία του 2010 που προέρχεται από τη Σλοβενία.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε μια φωτογραφία που χρονολογείται από το 2010 και προέρχεται από τη Σλοβενία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της περί κατασκευής «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η σλοβενική κυβέρνηση.

Η χρήση της φωτογραφίας αυτής έγινε «εν αγνοία των αρχών» της Σλοβενίας, ανέφερε ο Ντράγκαν Μπαρμπουτόφσκι, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ.

H σλοβενική κυβέρνηση έκανε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, στα αγγλικά, για να καταγγείλει το γεγονός ότι η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέρχεται από τη Σλοβενική Υπηρεσία Ραδιενεργών Αποβλήτων (ARAO).

Την Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε, επίσης στα αγγλικά, το ακόλουθο μήνυμα: «Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έλαβαν διαταγή να κατασκευάσουν βρώμικη βόμβα».

Το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφίες που έδειχναν έναν πυρηνικό σταθμό, έναν χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, αντιδραστήρες επιστημονικής έρευνας και πλαστικές σακούλες που περιείχαν χρησιμοποιημένο ουράνιο και πλουτώνιο. Στους σάκους αυτούς διακρινόταν η λέξη radioaktivno, που σημαίνει «ραδιενεργός» στα σλοβενικά.

Σύμφωνα με τη σλοβενική κυβέρνηση, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε «εν αγνοία της ARAO».

«Τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται με ασφάλεια και φυλάσσονται στη Σλοβενία. Δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βρώμικων βομβών», διαβεβαίωσε.

Η Μόσχα κατηγορεί από την Κυριακή την Ουκρανία ότι ετοιμάζει μια βρώμικη βόμβα και σήμερα επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς στην Κίνα και την Ινδία. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες κάνουν λόγο για «παράλογους» και «επικίνδυνους» ισχυρισμούς και εκτιμούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης, όπου έχει υποστεί μια σειρά από ήττες από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ