ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Διατεθειμένος ο Σι Τζινπίνγκ να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για το κοινό συμφέρον

Κίνα: Διατεθειμένος ο Σι Τζινπίνγκ να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για το κοινό συμφέρον
Ο Σι, ο οποίος μόλις εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ξένες παρεμβάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ως μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους για να συμβάλουν να υπάρξει σταθερότητα στον κόσμο, σημείωσε χθες Τετάρτη (26 Οκτωβρίου) ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Σε μήνυμά του σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, το οποίο μετέδωσε σήμερα το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Σι σημείωσε ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση τρόπων συμπόρευσης προς όφελος και των δύο χωρών.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, τη σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία και τελευταία για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εταιρείες ημιαγωγών τους να πωλούν τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες.

Η Κίνα εξοργίστηκε πρόσφατα από τη σειρά επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν «επικίνδυνα μηνύματα» στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Ο Σι, ο οποίος μόλις εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ξένες παρεμβάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα απαρνηθεί ποτέ το δικαίωμά της στην προσφυγή στη βία για την νήσο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα».

Μπλίνκεν: Κατηγορεί το Πεκίνο πως απορρίπτει το status quo της Ταϊβάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες Τετάρτη (26 Οκτωβρίου) από την πλευρά του ότι η Κίνα απορρίπτει το μακρόχρονο status quo όσον αφορά την Ταϊβάν.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την ανάλυση της Ουάσιγκτον σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο εννοεί να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα της επανένωσης της νήσου, που θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, με την ηπειρωτική χώρα.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως το status quo —βάσει του οποίου η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την ενιαία Κίνα μεν, αλλά προμηθεύει με όπλα το νησί για την άμυνά του— επέτρεψε να «διασφαλιστεί πως δεν θα ξεσπάσει σύρραξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την Ταϊβάν».

Όμως, πρόσθεσε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, «αυτό που έχει αλλάξει είναι η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση στο Πεκίνο πως το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό, το ότι θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία» της επανένωσης.

Υπογράμμισε συναφώς πως η Κίνα αποφάσισε «να κάνει δύσκολη τη ζωή της Ταϊβάν με την ελπίδα πως αυτό θα επιταχύνει την επανένωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ