ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι ταραχές θα φέρουν τρομοκρατικές επιθέσεις

Ιράν: Οι ταραχές θα φέρουν τρομοκρατικές επιθέσεις
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν με συνθήματα «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» AP Photo/Middle East Images, File

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε ότι οι «ταραχές» που έχει προκαλέσει ο θάνατος της Μάχσα Αμινί «ανοίγουν το δρόμο για τρομοκρατικές επιθέσεις», μία ημέρα μετά την επίθεση με 15 νεκρούς σε σιιτικό ιερό, που σημειώθηκε σε μία «βολική» για το ιρανικό καθεστώς στιγμή, το οποίο βρίσκεται εδώ και 40 ημέρες αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές κύμα λαϊκής αγανάκτησης που δεν καταφέρνει να καταστείλει.

Ταυτόχρονα, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε από τηλεοράσεως τους Ιρανούς «να ενωθούν» και δεσμεύθηκε για την τιμωρία των δραστών της επίθεσης στο Σιράζ.

Η επίθεση σημειώθηκε την ίδια την ημέρα της συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων στον τάφο της Μάχσα Αμίνι στην γενέτειρά της στο ιρανικό Κουρδιστάν 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

Το ιρανικό καθεστώς επιρρίπτει την ευθύνη για το κύμα διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορεί ότι υποκινούν τις «ταραχές».

«Πρόθεση του εχθρού είναι να διαταράξει την πρόοδο της χώρας και οι ταραχές αυτές ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος μία ημέρα μετά την επίθεση στο Σιράζ του νοτίου Ιράν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ήρθαν στο μαυσωλείο του Σαχ Σεράχ και πυροβόλησαν κατά αθώων ευσεβών και μετά το Daech [Ισλαμικό Κράτος] ανέλαβε την ευθύνη», είπε ο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Νυχτερινές διαδηλώσεις

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν στο Ιράν την χθεσινή νύχτα, με επίκεντρο πόλεις του ιρανικού Κουρδιστάν, με συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα», «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

«Αυτή η χρονιά είναι η χρονιά του αίματος, ο Σάγεντ Αλί θα ανατραπεί», φώναζε μία ομάδα διαδηλωτών σε πόλη του ιρανικού Κουρδιστάν. Το σύνθημα αναφέρεται στον Αλί Χαμενεΐ.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw με έδρα την Νορβηγία, νεαρός Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα στο μέτωπο σε πόλη του ιρανικού Κουρδιστάν.

Η καταστολή του κύματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 141 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιών, σύμφωνα με τον απολογισμό της εδρεύουσας στο Όσλο μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ