ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: To CNNi στην επιστροφή της σορού Αμερικανού από το ρωσικό στρατό

Ουκρανία: To CNNi στην επιστροφή της σορού Αμερικανού από το ρωσικό στρατό
Φανερά συγκινημένος μιλώντας στο CNNi, ο πατέρας του 24χρονου Τζεφ Τζόους αναφώνησε: «Τον πήραμε πίσω!» Telegram

Η σορός του 24χρονου Αμερικανού στρατιώτη Τζόσουα Τζόουνς, που σκοτώθηκε τον περασμένο Αύγουστο μαχόμενος στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, επεστράφη στις δυνάμεις του Κιέβου από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ομάδα του CNNi ήταν παρούσα κατά τη μεταφορά της σορού στη Ζαπορίζια την Τετάρτη (26/10).

Ο πατέρας του 24χρονου, Τζεφ Τζόουνς δήλωσε στο CNNi πως η οικογένεια ενημερώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επιστροφή της σορού στις ΗΠΑ.

Η μητέρα του Τζόσουα, Μίστi Γκοσέτ, δήλωσε στο CNNi, πως αυτή η εξέλιξη «είναι τα πάντα για εμάς» και πως νιώθει πως έφυγε από πάνω της ένα τεράστιο βάρος.

«Είμαι περήφανη για τον χαρακτήρα του γιού μου», είπε η Γκοσετ. «Ήταν ανιδιοτελής, ρίσκαρε τη ζωή του για μια χώρα με την οποία δεν είχε καμία απολύτως σχέση. Ένιωθε όμως να τον καλεί και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τον μεταπείσει κανείς».

Η παράδοση της σορού του 24χρονου, έγινε βόρεια της Βασιλίβκα στη Ζαπορίζια, σε περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε εδάφη που ελέγχονται από Ουκρανούς και περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί στην εν λόγω «ουδέτερη ζώνη», δίωρη κατάπαυση του πυρός.

Ουκρανικό ασθενοφόρο βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να μεταφέρει τη σορό του Τζόουνς. Οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν πως επρόκειτο για τον 24χρονο από τα τατουάζ που είχε στο σώμα του και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Οι Ρώσοι είχαν στείλει και σχετικές φωτογραφίες πριν τη συνάντηση.

Το Κίεβο, απελευθέρωσε έναν Ρώσο στρατιώτη την Τετάρτη στο πλαίσιο ευρύτερης ανταλλαγής με τη Ρωσία, κατά την οποία είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι 10 Ουκρανοί.

Φανερά συγκινημένος μιλώντας στο CNNi, ο πατέρας του 24χρονου Τζεφ Τζόους αναφώνησε: «Τον πήραμε πίσω!»

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω από πόσο μεγάλο βάρος έφυγε από τις πλάτες αυτής της οικογένειας» είπε ο Τζόουνζ. «Δεν μπορούσαμε να χάσουμε τις ελπίδες μας».

Εξήγησε ότι το πρωί της Τετάρτης (26/10), στις 6:30 επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί του η Διεθνής Λεγεώνα (της Ουκρανίας), μέσω της εφαρμογής Signal. Στις 7 το πρωί, δέχθηκε τηλεφώνημα από την αρραβωνιαστικιά του γιού του και έμαθε τα νέα.

Λίγο αργότερα, τον ενημέρωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο και τον ενημέρωσε επισήμως για την επιστροφή της σορού του γιού του.

Η Γκόσετ, χαρακτήρισε «διασκεδαστική» την τελευταία συνομιλία που είχε με τον γιο της, λέγοντας στον Τζέικ Τάπερ του CNNi, ότι της έστειλε μια φωτογραφία για να της δείξει την μακριά γενειάδα και την αλογοουρά του, τρεις μόλις ημέρες πριν τον θάνατό του.

Εκείνη του έκανε πλάκα ότι μάλλον τα κουρεία δεν είναι ανοιχτά και σχολίασε την κοκκινωπή γενειάδα του. «Όλη του τη ζωή έμοιαζε με τον πατέρα του, αλλά είδα καθαρά τη μαμά σε αυτή την κοκκινωπή γενειάδα», είπε η ίδια.

«Ο Τζόσουα ήταν στρατιώτης, ήταν γεννημμένος στρατιώτης», είπε η Γκοσέτ. «Πήρε το όνομά του από τη Μάχη της Ιεριχούς και τίμησε επάξια το όνομά του».

Την Τετάρτη (26/10), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Τζόουνς και ευχαρίστησε εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών την Ουκρανία γιατί ενέταξε την ανάκτηση της σορού του Αμερικανού στρατιώτη στις διαπραγματεύσεις που είχε με τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι η σορός «θα επιστρέψει σύντομα στην οικογένεια».

Η σορός του Τζόουνς βρέθηκε στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, που έχει αποσχισθεί από την Ουκρανία από το 2014.

Αξιωματούχοι της περιοχής, δήλωσαν τον Αύγουστο ότι η σορός του Τζόουνς έχει μεταφερθεί σε νεκροτομείο και πως είναι έτοιμοι για συνομιλίες σχετικά με την επιστροφή του.

Ο Τζόουνς δεν είναι ο μόνος Αμερικανός που είτε κρατείται, είτε σκοτώθηκε στην Ουκρανία από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Ο Στίβεν Ζαμπίλσκι σκοτώθηκε τον Μάιο και ο Ουίλι Κάνσελ τον Απρίλιο. Τον Ιούλιο το Στέιτ Ντιιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς.

Δύο Αμερικανοί βετεράνοι, ο Άντι Τάι Νοκχάι και ο Αλεξάντερ Τζον-Ρόμπερτ Ντρούεκε, αιχμαλωτίστηκαν τον Ιούνιο ενώ πολεμούσαν για λογαριασμό της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μάχης κοντά στο Χάρκοβο. Τελικά απελευθερώθηκαν τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησε η Σαουδική Αραβία.

Το CNNi έχει μεταδώσει ότι ένας τρίτος Αμερικανός ο Γκράντι Κουρπάσι αγνοείται από τον Ιούνιο.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Η Διεθνής Κοινότητα δεν την αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει την περιοχή ως μέρος της Ουκρανίας. Ανεξάρτητες ομάδες παρατηρητών έχουν κατηγορήσει τους αυτονομιστές για ευρεία καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακοποίηση κρατουμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ