ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία πλήττει ξανά το δίκτυο ηλεκτροδότησης - «Νόμιμος στόχος» οι δορυφόροι των ΗΠΑ

Ουκρανία: Η Ρωσία πλήττει ξανά το δίκτυο ηλεκτροδότησης - «Νόμιμος στόχος» οι δορυφόροι των ΗΠΑ
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκατομμύρια Ουκρανοί, ενώ πλησιάζει ο χειμώνας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζει η Ρωσία τα πλήγματά της στις υποδομές του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε κεντρικές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι πιθανόν να υπάρξουν και περαιτέρω περιορισμοί στην παροχή ρεύματος, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (27 Οκτωβρίου) η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Ukrenegro.

«Εξοπλισμός στο μεγάλο δίκτυο του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος στις κεντρικές περιοχές υπέστη ζημιές», αναφέρει η Ukrenegro σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εμπορικοί δορυφόροι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μπορεί να γίνουν νόμιμοι στόχοι για τη Ρωσία σε περίπτωση εμπλοκής των χωρών αυτών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ημι-πολιτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμοι στόχοι αντιποίνων», δήλωσε ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, υποδιευθυντής του τμήματος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων του υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Αναφερόμαστε στην εμπλοκή εξαρτημάτων υποδομών του διαστήματος για μη στρατιωτικούς σκοπούς, περιλαμβανομένων εμπορικών, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε ο Βορόντσοφ στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Κίεβο ενισχύει τις δυνάμεις του κοντά στη Λευκορωσία

Η Ουκρανία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις στις βόρειες περιοχές κοντά στη Λευκορωσία για να αντιμετωπίσει μια πιθανή νέα ρωσική επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν παρατηρείται δημιουργία δύναμης κρούσης (στη Λευκορωσία). (Αλλά) υπάρχουν και θα υπάρχουν απειλές. Αντιδρούμε, έχουμε ήδη αυξήσει τα στρατεύματά μας στη βόρεια κατεύθυνση», δήλωσε ο Ολέξι Χρόμοφ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Λευκορωσία είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας στη σύγκρουση και έχει επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ως αφετηρία για την επίθεση στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: «Τρελές» οι ρωσικές τακτικές στο ανατολικό μέτωπο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους διοικητές για «τρέλα» στις προσπάθειές τους να καταλάβουν την ανατολική πόλη Μπαχμούτ.

Η πόλη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ και είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων προπολεμικά, είναι το επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων για μήνες.

Παρά την επικείμενη προέλαση της Ουκρανίας στην πόλη-κλειδί της Χερσώνας, ο Ζελένσκι είπε ότι οι επιθέσεις συνεχίστηκαν σε ισχύ. Η κατάληψη της πόλης θα ήταν μια συμβολική νίκη για τη Ρωσία.

«Εδώ είναι πιο εμφανής η τρέλα της ρωσικής διοίκησης», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία από το Κίεβο. «Μέρα με τη μέρα, για μήνες, οδηγούν ανθρώπους στο θάνατο εκεί, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των χτυπημάτων πυροβολικού».

Ο Ολεξίι Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε ότι σε μια μέρα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οκτώ ξεχωριστές επιθέσεις στο Μπαχμούτ πριν από το μεσημέρι και είχαν απωθηθεί σε κάθε περίπτωση.

Η πόλη βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο που οδηγεί στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ που ελέγχονται από την Ουκρανία. Ενώ η Ρωσία αγωνίζεται σε άλλα μέρη στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της έχουν σημειώσει πρόοδο γύρω από το Μπαχμούτ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αναλυτές λένε ότι η πόλη έχει μικρή στρατιωτική αξία από μόνη της, αν και σε περίπτωση που θα έπεφτε, θα έφερνε άλλες πόλεις πίσω στην εμβέλεια του ρωσικού πυροβολικού και θα βοηθούσε να αλλάξει το αφήγημα μιας σύγκρουσης, στην οποία οι δυνάμεις της Μόσχας υποχωρούν σταδιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τακτικά ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή υποστηρίζονται από παραστρατιωτικούς μισθοφόρους της ομάδας Wagner. Ο ιδρυτής της ομάδας, Γεβγένι Πριγκόζιν, λέγεται ότι θέλει να καταλάβει την πόλη ως πολιτικό βραβείο.

Την Κυριακή, ο αρχηγός των μισθοφόρων αναγνώρισε τον αργό ρυθμό της ρωσικής προέλασης στο Μπαχμούτ, λέγοντας ότι τα στρατεύματα κέρδιζαν μόνο «100-200 μέτρα την ημέρα».

«Οι μονάδες μας συναντούν συνεχώς την πιο σκληρή αντίσταση του εχθρού και σημειώνω ότι ο εχθρός είναι καλά προετοιμασμένος, έχει κίνητρα και εργάζεται με αυτοπεποίθηση και αρμονία», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από μια από τις εταιρείες του. «Αυτό δεν εμποδίζει τους μαχητές μας να προχωρήσουν, αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω πόσο καιρό θα πάρει».

Παρά τις έντονες επιθέσεις, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν το έδαφος τους και χαιρέτισε τα στρατεύματά του ως «ήρωες».

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στη Χερσώνα

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης να προελαύνουν στα νότια προς τη Χερσώνα, όπου η Ρωσία έδωσε εντολή στους αμάχους να απομακρυνθούν.

Αν και ο Ζελένσκι δεν πρόσφερε άμεση ενημέρωση για την προέλαση, είπε ότι τα στρατεύματά του «ενισχύουν τις θέσεις μας παντού στο μέτωπο, μειώνουν τις δυνατότητες των κατακτητών, καταστρέφουν την επιμελητεία τους και προετοιμάζουν καλά νέα για την Ουκρανία».

Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν προειδοποιήσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν γύρω από την πόλη, ενώ ραδιοφωνικές ανακοινώσεις υποδηλώνουν ότι πρόσφατα «κινητοποιημένοι» Ρώσοι νεοσύλλεκτοι έχουν σταλεί εκεί για να στηρίξουν την άμυνα.

Ο Αρίστοβιτς είπε την Τρίτη (25 Οκτωβρίου) ότι καμία ρωσική δύναμη δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί από την πόλη και προέβλεψε ότι «οι σκληρότερες μάχες θα διεξαχθούν για την Χερσώνα».

Ο Ολεξίι Ρεζνικοφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι ο ρυθμός της προέλασης παρεμποδίζεται από τον υγρό καιρό, καθιστώντας την αντεπίθεση πιο δύσκολη από την ανατολική προέλαση που ώθησε τα ρωσικά στρατεύματα γρήγορα πίσω τον Σεπτέμβριο.

Αλλού, οι φιλορώσοι διοικητές στην ανατολική επαρχία Λουχάνσκ δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν και πάλι να προελαύνουν στην περιοχή. Είπαν ότι σφοδρές μάχες διεξάγονται γύρω από τις πόλεις Κρεμίνα και Σβάτοβε, οι οποίες έπεσαν στη Ρωσία νωρίτερα φέτος.

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην Κριμαία δήλωσαν την Πέμπτη (26 Οκτωβρίου) ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Μπαλακλάβα. Αν και είχε προκαλέσει μια σύντομη πυρκαγιά, οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την τοπική παροχή ρεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ