ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ολοκλήρωσε η Ρωσία την απομάκρυνση αμάχων από τη Χερσώνα

Ουκρανία: Ολοκλήρωσε η Ρωσία την απομάκρυνση αμάχων από τη Χερσώνα
Η Ουκρανία, που έχει εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή αφού κατάφερε σοβαρά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις σε άλλα μέτωπα, χαρακτηρίζει αυτές τις μεταφορές πληθυσμού «απελάσεις» ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία και είναι αντιμέτωπη με μια ουκρανική επίθεση, έχει ολοκληρωθεί, ανακοίνωσε ένας φιλορώσος αξιωματούχος.

«Η εργασία που οργανώνει την αναχώρηση των κατοίκων της αριστερής όχθης του (ποταμού) Δνείπερου προς ασφαλείς περιοχές στη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε χθες, Πέμπτη (27 Οκτωβρίου), το βράδυ ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο διοικητής της Κριμαίας, της γειτονικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Η Ουκρανία, που έχει εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή αφού κατάφερε σοβαρά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις σε άλλα μέτωπα, χαρακτηρίζει αυτές τις μεταφορές πληθυσμού «απελάσεις».

«Είμαι ευτυχής που αυτοί που ήθελαν να εγκαταλείψουν γρήγορα και με ασφάλεια την περιοχή που βομβαρδίζεται από τις ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να το κάνουν», δήλωσε ο Αξιόνοφ στο Telegram, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στο πλάι του αναπληρωτή διευθυντή της προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο.

Την Τετάρτη αξιωματούχος των ρωσικών κατοχικών αρχών στη Χερσώνα, Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε πως τουλάχιστον 70.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ανέφερε στην καθημερινή έκθεσή της για τις τελευταίες 24 ώρες σήμερα πως «η λεγόμενη 'απομάκρυνση' από το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της περιοχής της Χερσώνας συνεχίζεται».

Παράλληλα σημείωσε μια «ενίσχυση της εχθρικής ομάδας στο τμήμα της δεξιάς όχθης του ποταμού» της περιοχής της Χερσώνας.

Ο Αξιόνοφ είπε ακόμη ότι επισκέφθηκε με τον Κιριένκο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία και τέθηκε κατ΄επανάληψη στό στόχαστρο επικίνδυνων βομβαρδισμών για τους οποίους η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Οι δύο άνδρες «συνάντησαν το προσωπικό και αξιολόγησαν την κατάσταση στη ζώνη του σταθμού», σύμφωνα με τον Αξιόνοφ.

Παραδοχή Καντίροφ για 23 νεκρούς στρατιώτες στη Χερσώνα

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, απόλυτα πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παραδέχθηκε χθες Πέμπτη ότι 23 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν σε πλήγματα του ουκρανικού πυροβολικού στη Χερσώνα (νότια) την Τρίτη.

Η παραδοχή του κ. Καντίροφ είναι μάλλον ασυνήθιστη. Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές σπανίως αναφέρονται στις απώλειές τους στην Ουκρανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την 24η Φεβρουαρίου.

Μέσω Telegram, ο Ραμζάν Καντίροφ ανέφερε πως μετά τα πλήγματα στη Χερσώνα «ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης» και έχει πλέον «τον οριστικό απολογισμό» της επίθεσης, που είναι «23 στρατιώτες νεκροί και 58 τραυματίες».

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, κατά πλειονότητα μουσουλμανικής περιοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περιγράφει τον εαυτό του ως στρατιώτη του Βλαντίμιρ Πούτιν και διαβεβαιώνει πως έχει στείλει χιλιάδες πολεμιστές του στην Ουκρανία.

«Ναι, οι απώλειές μας ήταν μεγάλες, όμως οι Τσετσένοι παίρνουν μέρος στον τζιχάντ και αν η μοίρα τους είναι να πέσουν στον ιερό πόλεμο, είναι τιμή και μεγάλη χαρά για κάθε αληθινό μουσουλμάνο», δήλωσε.

Είπε ακόμη πως οι τσετσενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση αντιποίνων και σκότωσαν κάπου 70 Ουκρανούς στρατιωτικούς.

Ουκρανοί αξιωματικοί έκαναν λόγο για 30 ως 100 και πλέον νεκρούς Τσετσένους μαχητές στα πλήγματα του πυροβολικού εναντίον σχολείου όπου είχαν στρατοπεδεύσει.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι ανακοινώσεις των αντίπαλων πλευρών με ανεξάρτητο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ