ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Πούτιν ενισχύει τις δυνάμεις του στη Χερσώνα εν αναμονή της μεγάλης μάχης

Ουκρανία: Ο Πούτιν ενισχύει τις δυνάμεις του στη Χερσώνα εν αναμονή της μεγάλης μάχης
Την εκτίμηση των ουκρανικών αρχών, συμμερίζεται και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου AP Photo/Nina Lyashonok, File

Ενισχύει η Ρωσία τη στρατιωτική της παρουσία της στην κατεχόμενη Χερσώνα, καθώς προετοιμάζεται για μια μεγάλη αντεπίθεση του Κιέβου για την ανακατάληψη της περιοχής.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η Μόσχα έχει μετακινήσει έως και 1.000 στρατιώτες στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Παράλληλα, οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας απομάκρυναν αμάχους αλλά και νοσοκομειακό εξοπλισμό στην ανατολική όχθη του ποταμού.

«Εγκαθίστανται σε σπίτια των ντόπιων που έχουν φύγει από την περιοχή», αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές.

Την εκτίμηση των ουκρανικών αρχών, συμμερίζεται και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που στην ημερήσια ενημέρωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η Ρωσία έχει πιθανότατα ενισχύσει κάποιες από τις μονάδες της δυτικά του ποταμού Δνείπερου κινητοποιώντας εφέδρους».

Ο χάρτης με τις κατεχόμενες περιοχές της ΟυκρανίαςΠηγή: CNNi / The Institute of the Study of War with AEI's Critical Threats Project

Το Λονδίνο αναφέρει ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν λάβει αμυντικές θέσεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες, «πιθανότατα λόγω ρεαλιστικών εκτιμήσεων ότι οι δυνάμεις τους στην Ουκρανία είναι υποστελεχωμένες και με ελλιπή εκπαίδευση, συνεπώς επί του παρόντος είναι ικανές μόνο για αμυντικές επιχειρήσεις.

Κίεβο: Καταρρίψαμε πάνω από 300 drones ιρανικής κατασκευής

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία έχει καταρρίψει πάνω από 300 drones Shahed-136 ιρανικής κατασκευής, τα οποία χρησιμοποιεί η Μόσχα για να καταστρέψει υποδομές από τις 13 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί τους κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει κρίσιμες υποδομές, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών. Το Ιράν από την πλευρά του αρνείται πως έχει στείλει drones στη Ρωσία.

«Η Μόσχα έχει αλλάξει την τακτική της επειδή δεν έχει πλέον αρκετούς πυραύλους. Τους τελειώνουν οι πύραυλοι Ισκαντέρ. Και άλλοι τύποι πυραύλων έχουν έλλειψη», δήλωσε ο Ιχνάτ.

«Χτυπούν μόνο κρίσιμες υποδομές και υποδομές ενέργειας τελευταία, δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Οι Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσι δήλωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο του ενεργειακού τομέα της χώρας έχει καταστραφεί τον περασμένο μήνα.

Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος στο Κίεβο

Οι διακοπές ηλεκτροδότησης στο Κίεβο συνεχίστηκαν και το πρωί της Παρασκευής (28 Οκτωβρίου), καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για να επιδιορθωθούν οι «σοβαρότατες ζημιές» που προξένησε επίθεση σε ενεργειακή υποδομή μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η ενεργειακή εταιρία DTEK.

«Είναι πιθανόν να γίνουν και μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος», προειδοποιεί η εταιρία .
Προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό μπλακ άουτ στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, η κρατική ενεργειακή εταιρία Ukrenergo, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προσωρινούς έκτακτους περιορισμούς στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την επιστράτευση 300.000 εφέδρων ανακοίνωσε η Μόσχα

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε σήμερα (Παρασκευή 28 Οκτωβρίου) ότι η «μερική επιστράτευση» που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Σοϊγκού είπε ότι 82.000 επίστρατοι έχουν ήδη σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη και 41.000 από αυτούς εντάχθηκαν ήδη σε στρατιωτικές μονάδες ενώ άλλοι 218.000 βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους επιστρατευμένους και τις οικογένειές τους και χαιρέτισε τον «πατριωτισμό» τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ