ΚΟΣΜΟΣ

Σόου Ερντογάν: Παρουσίασε το όραμα για τον «Αιώνα της Τουρκίας»

Σόου Ερντογάν: Παρουσίασε το όραμα για τον «Αιώνα της Τουρκίας»
Ο Ερντογάν είπε ότι στόχος είναι η χώρα του να γίνει ένα από τα 10 σπουδαιότερα κράτη στον κόσμο στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του στρατού και της διπλωματίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Το όραμά του για το μέλλον της χώρας με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ο Αιώνας της Τουρκίας» παρουσίασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εκδήλωση - υπερπαραγωγή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα.

Έθεσε ως πρώτο στόχο να εισάγει την Τουρκία στην ομάδα των ισχυρότερων χωρών, μέσω της οικονομικής και της δημοκρατικής ανάπτυξής της.

«Θέλουμε να κάνουμε μια δυναμική εκκίνηση στο νέο αιώνα της δημοκρατίας μας μέσω του Αιώνα του Τουρκικού Οράματος. Οι ίδιοι οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το όραμα», είπε ο Ερντογάν στη μακροσκελή του ομιλία, σήμερα Παρασκευή (28/10).

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιό του για το μέλλον της χώρας του, μια ημέρα πριν τη συμπλήρωση 99 ετών από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου 1923. Όπως είπε ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών το 2023, η επιβολή του οράματός του προσλαμβάνει ιδιαίτερο νόημα.

«Θέλουμε να κάνουμε την 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας το ορόσημο μιας νέας εποχής που θα αλλάξει την πολιτική στην Τουρκία με το στυλ, τη λειτουργία και τα αποτελέσματά της», τόνισε.

26384148.jpg
Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σχέδιο μερικής αναθεώρησης του συντάγματος στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα

Σε μια ομιλία με σαφή προεκλογικό χαρακτήρα, ο Ερντογάν παρουσίασε τα έργα της κυβέρνησής του τα τελευταία 20 χρόνια, παραδέχθηκε ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη αρκετά ζητήματα που δεν έχουν επιτευχθεί.

«Μετατρέποντας την παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία, βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα κάνει τη χώρα μας να πετύχει τους βασικούς της στόχους».

«Στο Top 10 των χωρών η Τουρκία»

Μια άλλη πτυχή του οράματός του είναι η Τουρκία να βρεθεί μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών παγκοσμίως.

«Θα ενισχύσουμε τον Αιώνα της Τουρκίας καθιστώντας τη χώρα μας ένα από τα 10 σπουδαιότερα κράτη στον κόσμο σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, την οικονομία, την τεχνολογία, το στρατό και τη διπλωματία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας το οποίο ανακοινώνουμε σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, θα θεωρηθεί επαναστατικό για όλους στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε ότι λόγω των χειρισμών της κυβέρνησής του, η Τουρκία κατάφερε να αναβαθμίσει τη θέση της τα τελευταία 20 χρόνια. «Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη καμπή και είτε θα ενισχυθούμε στις πρώτες θέσεις ή θα πέσουμε ξανά, εκεί από όπου ξεκινήσαμε», δήλωσε.

«Έχουμε τώρα επωμιστεί ένα πολύ βαρύ φορτίο» πρόσθεσε και δήλωσε ότι το νέο δόγμα της πολιτικής του υπό το πρίσμα του «οράματος» θα είναι πιο περιεκτικό, μακριά από την πόλωση και με βασικές αρχές την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η νέα εποχή θα αντικαταστήσει τον ιδεολογικό φανατισμό με τις έννοιες της ενότητας και της συμμετοχικότητας.

«Σε μια εποχή που πόλεμοι, συγκρούσεις και εντάσεις αυξάνονται γύρω μας, είμαστε η μόνη χώρα που κάνει ειλικρινείς προσπάθειες για ειρήνη, μέσω ισότιμων, ηθικών και δίκαιων σχέσεων με όλες τις πλευρές» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία χαίρει όλο και περισσότερο εκτίμησης για την ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση που τηρεί.

530.000 άνθρωποι επιστρέφουν «εθελοντικά» στη Συρία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμη ότι η Τουρκία διασφάλισε την «εθελοντική» επιστροφή περίπου 530.000 ανθρώπων σε «ζώνες ασφαλείας» στη Συρία.

«Διασφαλίσαμε την εθελοντική επιστροφή περίπου 530.000 ανθρώπων σε ζώνες ασφαλείας που δημιουργήσαμε στη Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία «διαδρόμων τρομοκρατίας» κατά μήκος των νοτίων συνο΄ρων της.

Πάνω από 3,7 εκατ. Σύριοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία εξαπολύοντας στρατιωτική επίθεση εναντίον κουρδοσυριακών δυνάμεων κατά την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης», υπό το αφήγημα δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτήν έως και δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην τουρκική ενδοχώρα.

Σχέδιο μερικής αναθεώρησης του Συντάγματος

Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σχέδιο μερικής αναθεώρησης του συντάγματος στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, το οποίο θα εγγυηθεί το δικαίωμα στην εργασία και την εκπαίδευση των γυναικών, ενώ θα προστατεύει και τη δομή της οικογένειας.

«Θα αναπτύξουμε κανόνες που θα εγγυώνται τα δικαιώματα και το μέλλον κάθε ατόμου ανεξαρτήτως προέλευσης και πεποιθήσεων», τόνισε.

Προανήγγειλε ακόμη μέτρα «κατά της παραπληροφόρησης», λέγοντας πως θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών αλλά και του κόσμου για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ