ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τα ισχυρά «χαρτιά» των Δημοκρατικών ρίχθηκαν στη μάχη

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τα ισχυρά «χαρτιά» των Δημοκρατικών ρίχθηκαν στη μάχη
Η συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα στη «μάχη» θεωρείται «ατού» -αν και ο ίδιος δεν έχει καλό προηγούμενο AP Photo/Andrew Harnik

Στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα ισχυρά «χαρτιά» τους.

Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις και Μπένι Σάντερς πρόκειται απόψε, Παρασκευή (28/10) να απευθύνουν ομιλίες σε πολιτείες-κλειδιά, σε μια προσπάθεια να «σωθεί ο,τιδήποτε αν σώζεται», καθώς η «αιμορραγία» για τους Δημοκρατικούς είναι δεδομένη.

Τα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις χειροτερεύουν με το πέρασμα των εβδομάδων για τους Δημοκρατικούς, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται ότι ένα «κόκκινο κύμα» νίκης των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να σαρώσει πολιτείες που δεν έδειχναν τέτοια τάση στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες των Δημοκρατικών είναι καλύτερες στη Γερουσία, ωστόσο η σημαντική ανοδική τάση που καταγράφεται για τους Ρεπουμπλικάνους το τελευταίο διάστημα, δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι η «αναζωπύρωση» στην υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων καθιστούν τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να συνεχίσουν να ελέγχουν το Σώμα για τα επόμενα δύο χρόνια ως «πολύ, πολύ ισχνές».

Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται έξι έδρες για να κατακτήσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπό αυτό το κλίμα, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αξιοποιώντας όποια «όπλα» υπάρχουν στη φαρέτρα.

Τα πιο βαρυσήμαντα ονόματα βρίσκονται ήδη «στον δρόμο» για να απευθύνουν ομιλίες.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σε δεξίωση στην Πενσιλβάνια, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν σειρά εκδηλώσεων.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στην Ατλάντα, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, στο πλευρό του γερουσιαστή Ράφαελ Γουόρνοκ και της Στέισι Άμπραμς, που είναι υποψήφια κυβερνήτης.

Η παραμονή της έδρας του Γουόρνοκ στους Δημοκρατικούς αποτελεί κρίσιμο στοίχημα προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της Γερουσίας και η συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα στη «μάχη» αυτή θεωρείται «ατού» -αν και ο ίδιος δεν έχει καλό προηγούμενο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να κάνει κάτι που δεν μπόρεσε κατά τη διάρκεια των δύο προεδρικών θητειών του: να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να νικήσουν στις εθνικές ενδιάμεσες εκλογές, ενώ ήδη κατέχουν τον Λευκό Οίκο.

Φυσικά, ο Ομπάμα είναι πιο δημοφιλής από ό,τι ήταν τότε, και τώρα είναι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρός του, που αντιμετωπίζει την προοπτική μιας ήττας τον Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ