ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική έκκληση από τον δήμαρχο του Κιέβου: Στείλτε μας κουβέρτες, ρούχα και γεννήτριες

Δραματική έκκληση από τον δήμαρχο του Κιέβου: Στείλτε μας κουβέρτες, ρούχα και γεννήτριες
Ένας δύσκολος χειμώνας με διακοπές ρεύματος περιμένει τους Ουκρανούς AP Photo/Aurel Obreja

Δραματική έκκληση προς τη Δύση για παροχή βοήθειας απευθύνει ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος ζητά κουβέρτες, ρούχα και γεννήτριες για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να βγάλουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, προειδοποιώντας πως αλλιώς θα πεθάνουν από το κρύο

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Κλίτσκο τόνισε πως ο κόσμος είναι σε απελπιστική κατάσταση λόγω των πολυάριθμων ρωσικών επιθέσεων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα και πως το δίκτυο της πρωτεύουσας λειτουργεί «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ενώ το Κίεβο έχει αγοράσει κάποιες γεννήτριες και έχει 1.000 περίπου κινητά σημεία θέρμανσης, οι φόβοι για το πώς θα περάσουν τον χειμώνα αυξάνονται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Λόγω σημαντικής έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας -από 20% σε 50%- το σύστημα παροχής ενέργειας της πόλης λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε αναφορές από τον περιφερειάρχη και την Ukrenergo, την κρατική εταιρεία ενέργειας, ότι το Κίεβο και η γύρω περιοχές θα έχουν διακοπές ρεύματος τις επόμενες ημέρες.

AP Photo/Markus Schreiber, Pool - O δήμαρχος του Κιέβου

Η Ρωσία εκτιμάται πως έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο 40% των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία.

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση για εμάς», τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως «κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας».

Χωρίς κουβέρτες, τόνισε, οι άνθρωποι στη χώρα θα παγώσουν μέχρι θανάτου.

Ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει ουκρανική τηλεόραση ότι νέος εξοπλισμός αεράμυνας έφτασε στην πρωτεύουσα και στην εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βοηθούσε στην προστασία των ενεργειακών υποδομών

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο στρατός με διαβεβαίωσε (κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης) ότι νέος εξοπλισμός αεράμυνας έφτασε στην πρωτεύουσα και ο ουρανός μας θα είναι πιο ασφαλής».

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις και προκλήσεις με drones και πυραύλους».

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία ενδέχεται να πέσει κατά 20 βαθμούς σε περιοχές της χώρας.

Ο Κλίτσκο είπε ακόμη ότι είναι ευγνώμων για την υποστήριξη των δυτικών χωρών, αλλά πρόσθεσε ότι η βοήθεια που δόθηκε, άργησε.

Παράλληλα, ζήτησε κουβέρτες, χειμερινά ρούχα και γεννήτριες, καθώς και βαρύ οπλισμό και συστήματα αεράμυνας.

Ο δήμαρχος Κιέβου είπε ότι τα ρούχα και οι κουβέρτες είναι τα πιο απαραίτητα για τους Ουκρανούς καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Για τον Κλίτσκο η εισβολή του Πούτιν δεν είναι πλέον ένας πόλεμος στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος εναντίον των αμάχων της, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα για να τους υποτάξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ