ΚΟΣΜΟΣ

Bίντεο δείχνει ότι η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα υπέστη ζημιές από επίθεση

Bίντεο δείχνει ότι η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα υπέστη ζημιές από επίθεση
Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα είπε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε εννέα αεροπορικά και επτά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολλά από τα οποία αναχαιτίστηκαν screen grab από βίντεο

Το Admiral Makarov, η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, υπέστη ζημιές και πιθανότατα τέθηκε εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια μιας τολμηρής ουκρανικής επίθεσης με drone το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. 

Ερευνητές είπαν ότι το σκάφος ήταν ένα από τα τρία ρωσικά πλοία που χτυπήθηκαν το Σάββατο.

Ένα «σμήνος» από μη επανδρωμένα αεροσκάφη - μερικά πετούσαν στον αέρα, άλλα πηδούσαν γρήγορα κατά μήκος του νερού - χτύπησε το ρωσικό ναυτικό στις 4.20 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Βίντεο ενός από τα θαλάσσια drone δείχνει το μη επανδρωμένο όχημα να ελίσσεται ανάμεσα σε εχθρικά σκάφη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το σκάφος παραβιάστηκε και τα συστήματα ραντάρ κατέρρευσαν.

Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφονται δυνατές εκρήξεις στο νότιο τμήμα του λιμανιού της Σεβαστούπολης, σε μια περιοχή γνωστή ως Riflemen’s Bay.

Μια σχολή ρωσικού ναυτικού βρίσκεται κοντά.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα είπε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε εννέα αεροπορικά και επτά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολλά από τα οποία αναχαιτίστηκαν, μεταξύ άλλων από ένα ρωσικό ελικόπτερο.

Δεν έκανε καμία αναφορά στο πλοίο. Το υπουργείο παραδέχτηκε ότι υπήρξε «μικρή ζημιά» σε ένα ναρκαλιευτικό, το Ivan Golubets.

Την Κυριακή, η Μόσχα είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανακτήθηκαν και βρίσκονται υπό ανάλυση.

Το υπουργείο είπε ότι ήταν εξοπλισμένα με μονάδες πλοήγησης καναδικής κατασκευής.

Κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίθεση και είπε ότι μια μονάδα του Βασιλικού Ναυτικού διοργάνωσε τις επιχειρήσεις από το λιμάνι Οχάκιβ της νότιας Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τις κατηγορίες.

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος, Αντρίι Τσαπλιένκο, μοιράστηκε δραματικά πλάνα που τραβήχτηκαν από drone την ώρα της δράσης ανοιχτά των ακτών της Κριμαίας.

Είπε ότι το Admiral Makarov υπέστη ζημιές μαζί με τουλάχιστον δύο άλλα πλοία που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταφορικού πλοίου - είτε του Chamois είτε του Lightning.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά πλοία όχι απλώς να έχουν υποστεί ζημιές αλλά να βυθίζονται», έγραψε.

Οι βοηθοί του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, άφησαν να εννοηθεί ότι η χώρα βρισκόταν πίσω από την καλά ενορχηστρωμένη επιδρομή το Σάββατο.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κίεβο φαίνεται να χτυπά ένα διάσημο σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση που έπιασε το Κρεμλίνο απροετοίμαστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ