ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: «Επικίνδυνη» η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Κρεμλίνο: «Επικίνδυνη» η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας
Δώδεκα πλοία απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια παρά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία AP Photo/Khalil Hamra (Φωτογραφία αρχείου)

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως θα ήταν ριψοκίνδυνο για την Ουκρανία να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Σε καταστάσεις όπου η Ρωσία λέει ότι είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι καθόλου εφαρμόσιμη, και παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα -είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη, επικίνδυνη και χωρίς εγγυήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επέρριψε και πάλι την ευθύνη στις ενέργειες της Ουκρανίας για τη διακοπή της συμφωνίας.

O ίδιος ανέφερε ότι οι ρωσικές επαφές με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, που μεσολάβησαν για την επίτευξη της συμφωνίας τον Ιούλιο, συνεχίζονται. Αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί, κατά την άποψη της Ρωσίας, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία.

Δεν εξήγησε επίσης γιατί οι μεταφορές με πλοία χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας θα ήταν ριψοκίνδυνες.

Πάντως, δώδεκα πλοία απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, μεταφέροντας ημερήσιο όγκο ρεκόρ αγροτικών προϊόντων δύο ημέρες μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε το Κίεβο.

Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία «επ' αόριστον» υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να «εγγυηθεί την ασφάλεια πολιτικών πλοίων» που ταξιδεύουν, βάσει της συμφωνίας, έπειτα από την επίθεση κατά του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού δήλωσε πως 354.500 τόνοι μεταφέρθηκαν από τα ουκρανικά λιμάνια, η μεγαλύτερη ποσότητα σε μια μόνο ημέρα αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία.

Η Ουκρανία είχε μεταφέρει λίγο κάτω από αυτόν τον όγκο -354.000 τόνους στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Σήμερα 12 πλοία έφυγαν από ουκρανικά λιμάνια», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

«Οι αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και της Τουρκίας παρέχουν 10 ομάδες επιθεώρησης για την επιθεώρηση 40 πλοίων που σκοπεύουν να καλύψουν την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό το σχέδιο επιθεώρησης έχει γίνει αποδεκτό από την ουκρανική αντιπροσωπεία. Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ενημερωθεί», ανέφερε.

Άλλα τέσσερα πλοία έχουν λάβει το πράσινο φως για να κατευθυνθούν σε ουκρανικά λιμάνια καθώς επιθεωρήθηκαν από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, είπε ο Κουμπράκοφ.

Ανάμεσα στα πλοία που αναχωρούν από την Ουκρανία σήμερα είναι το Ikaria Angel, που κατευθύνεται στην Αιθιοπία μεταφέροντας 40.000 τόνους σιτηρών, είπε.

«Είναι το έβδομο πλοίο που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Τα τρόφιμα αυτά προορίζονταν για τους κατοίκους της Αιθιοπίας, που αντιμετώπιζαν το πραγματικό ενδεχόμενο μαζικού λιμού», επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ