ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Κρίσιμες οι βουλευτικές εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ισραήλ: Κρίσιμες οι βουλευτικές εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι Ισραηλινοί, καλούνται για πέμπτη φορά μέσα σε τρεισήμισι χρόνια να αναδείξουν κυβέρνηση (AP Photo/Oded Balilty)

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα, 1η Νοεμβρίου οι Ισραηλινοί, για πέμπτη φορά μέσα σε τρεισήμισι χρόνια. 

Οι περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ισραήλ καλούνται σήμερα να βρεθούν στις κάλπες, για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να σηματοδοτήσουν τη δυναμική επιστροφή του «Μπίμπι», του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο προσκήνιο και στο αξίωμα.

Η παράταξή του, το Λικούντ (δεξιά), ενδέχεται να γίνει ξανά το κυβερνών κόμμα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μένει όμως να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο η συμμαχία της δεξιάς με υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Μέσω Twitter ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε χθες Δευτέρα (31/10) ότι διαπιστώνεται πτωτική τάση του Λικούντ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καλώντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά τη σημερινή διεξαγωγή των εκλογών ενώ την ίδια ώρα, διαβεβαιώνει πως η νίκη είναι εφικτή.

Στις σημερινές εκλογές —τις 25ες από την ίδρυση της χώρας— συμμετέχουν 40 κόμματα. Περί το ένα τρίτο από τις παρατάξεις αυτές αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων που απαιτείται για να αναδείξουν 4 μέλη στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 21:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας). Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη (3/11).

Περίπου 18.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της ψηφοφορίας. Εν τω μεταξύ, κάποιες δημοσκοπήσεις δίνουν στο στρατόπεδο των παρατάξεων που υποστηρίζουν τον «Μπίμπι» δυνητικά έως και 60 έδρες από τις 120 της Κνέσετ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προέκυπτε νέο αδιέξοδο με την αντίπαλη παράταξη υπό τον νυν πρωθυπουργό, τον Γιαΐρ Λαπίντ. Η παράταξή του, το Κόμμα για το Μέλλον (κέντρο), ενδέχεται να γίνε η δεύτερη ισχυρότερη στο κοινοβούλιο.

Τέλος, το στρατόπεδο εναντίον του «Μπίμπι» είναι ιδιαίτερα ετερόκλιτο, κινείται στο φάσμα από την αριστερά έως τη δεξιά, με ενοποιητικό στοιχείο την εναντίωση προς την επάνοδο του κ. Νετανιάχου στον πρωθυπουργικό θώκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ