ΚΟΣΜΟΣ

«Τραντάζει» τη Βρετανία δήλωση της ΥΠΕΣ περί «εισβολής» αιτούντων άσυλο

«Τραντάζει» τη Βρετανία δήλωση της ΥΠΕΣ περί «εισβολής» αιτούντων άσυλο
Στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούν για τον κίνδυνο της εμπρηστικής ρητορικής της Σουέλα Μπράβερμαν, και ο Ρίσι Σούνακ επιχειρεί να μετριάσει τον αντίκτυπο Andy Bailey/UK Parliament via AP

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπράβερμαν, μετά τα σχόλιά της περί «εισβολής» αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Η Σουέλα Μπράβερμαν δέχεται έντονη κριτική αφότου περιέγραψε την άφιξη των αιτούντων άσυλο ως εισβολή, με πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο της χρήσης μια τέτοιας εμπρηστικής γλώσσας, και τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, να επιχειρεί να μετριάσει τον αντίκτυπο.

Η επίμαχη δήλωση Μπράβερμαν έγινε μετά από επίθεση ενός άνδρα με βόμβες μολότοφ σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Ντόβερ.

Εν μέσω του κύματος αντιδράσεων -και από το εσωτερικό των Τόρις- ο Ρίσι Σούνακ, δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο σήμερα, Τρίτη 1η Νοεμβρίου, ότι η χώρα είναι ένα συμπονετικό και φιλόξενο μέρος για τους αιτούντες άσυλο, αλλά αυτό εξαρτάται από το να μπορεί να χώρα να αστυνομεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της, όπως μετέφερε ο εκπρόσωπός του.

«Αυτή είναι και θα παραμείνει μια συμπονετική χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ μεταφέροντας τα λόγια του πρωθυπουργού.

«Η υπουργός Εσωτερικών προσπαθούσε να εξηγήσει το μέγεθος αυτής της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα και είναι σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλείς διαδρομές» για άλλους αιτούντες άσυλο, συνέχισε.

Η υπερσυντηρητική Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παλεύει να διασώσει τη θέση της αφού παραδέχθηκε ότι παραβίασε κανόνες ασφαλείας, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι εργάζεται για να σταματήσει την «εισβολή στις νότιες ακτές μας» -αναφερόμενη στην άφιξη μεταναστών σε μικρά σκάφη που διασχίζουν τη Μάγχη.

Ο Ρόμπερτ Τζένρικ, υπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης στο υπουργείο Εσωτερικών της Μπράβερμαν, δήλωσε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε η υπουργός αποτυπώνει το μέγεθος της πρόκλησης, αφού σχεδόν 40.000 αιτούντες άσυλο -αριθμός ρεκόρ- έφθασαν στη Βρετανία μέσω μικρών σκαφών από τις αρχές του έτους.

Ωστόσο προσέθεσε: «Νομίζω ότι στη θέση σαν τη δική μου πρέπει κανείς να επιλέγει την ορολογία του με σοφό τρόπο και δεν θέλουμε να δούμε περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη στο Ντόβερ, να επαναλαμβάνονται».

Έντονη κριτική για εμπρηστική ρητορική

Η Μπράβερμαν διορίστηκε εκ νέου υπουργός Εσωτερικών από τον νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ την περασμένη εβδομάδα, έξι ημέρες αφού παραιτήθηκε από την ίδια θέση για παραβίαση των κανόνων που αφορούν τους υπουργούς, καθώς έστειλε ευαίσθητο κρατικό έγγραφο μέσω του προσωπικού ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου.

Κατηγορήθηκε, επίσης, ότι δεν έλαβε υπόψιν τις νομικές συμβουλές για την παρατεταμένη κράτηση μεταναστών σε άλλο κέντρο υποδοχής και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό καταλυμάτων, ισχυρισμούς που η ίδια απορρίπτει.

Ο Ρότζερ Γκέιλ, βουλευτής στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα της Μπράβερμαν, του οποίου η εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει το συγκεκριμένο αυτό κέντρο υποδοχής, δήλωσε ότι οι προκάτοχοί της είχαν βρει εναλλακτικά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία, αλλά αυτό σταμάτησε όταν ανέλαβε εκείνη.

«Δεν δέχομαι ούτε εμπιστεύομαι τον λόγο αυτής της υπουργού Εσωτερικών», δήλωσε ο Γκέιλ στο Times Radio. «Πραγματικά ενδιαφέρεται να έχει απήχηση μόνο στη δεξιά πτέρυγα», ανέφερε.

Οι συνθήκες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μάνστον, στο Κεντ, περιγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Ανεξάρτητο Επικεφαλής Επιθεωρητή Συνόρων και Μετανάστευσης Ντέιβιντ Νιλ ως «αρκετά άθλιες». Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, άνθρωποι κοιμούνταν στο πάτωμα, ορισμένοι δεν είχαν πρόσβαση σε τηλέφωνα και δεν τους επιτρεπόταν να κλείνουν εντελώς τις πόρτες στις τουαλέτες.

Σχεδιασμένο για να φιλοξενεί περίπου 1.500 μετανάστες για λιγότερο από 24 ώρες, ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί υπερδιπλασιάστηκε, με μια οικογένεια Αφγανών να δηλώνει ότι παρέμεινε εκεί για 32 ημέρες.

«Ας σταματήσουμε να παριστάνουμε ότι όλοι είναι πρόσφυγες σε δύσκολη κατάσταση, ολόκληρη η χώρα γνωρίζει ότι αυτό δεν ισχύει», δήλωσε η Μπράβερμαν στο Κοινοβούλιο.

Η Ιβέτ Κούπερ, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι η ρητορική έχει επιδεινωθεί, όπως και οι επιδόσεις της κυβέρνησης.

«Κανένας υπουργός Εσωτερικών που παίρνει στα σοβαρά την δημόσια ασφάλεια ή την εθνική ασφάλεια δεν θα χρησιμοποιούσε μια ιδιαιτέρως εμπρηστική γλώσσα μία ημέρα μετά από μια επικίνδυνη επίθεση με μολότοφ σε κέντρο υποδοχής στο Ντόβερ», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ