ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τρία ακόμη πλοία απέπλευσαν παρά τη ρωσική αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ουκρανία: Τρία ακόμη πλοία απέπλευσαν παρά τη ρωσική αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι τα πλοία με φορτίο 84.490 τόνους καλαμπόκι, σιτάρι και ηλιόσπορο αναχώρησαν μέσω ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο AP Photo/Khalil Hamra

Τρία ακόμη φορτηγά πλοία φορτωμένα με σιτηρά αναχώρησαν το πρωί της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου από λιμάνια της Ουκρανίας και κατευθύνονται προς τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι κινήσεις των τριών αυτών πλοίων εγκρίθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ενημερώθηκε», διευκρίνισε το Κοινό Κέντρο Συντονισμού, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι τα τρία πλοία με φορτίο 84.490 τόνους καλαμπόκι, σιτάρι και ηλιόσπορο αναχώρησαν μέσω ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Associated Press, συνολικά 14 πλοία απέπλευσαν χθες, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που ναυλώθηκε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για να μεταφέρει σιτάρι στην Αιθιοπία, η οποία μαζί με τις γειτονικές Σομαλία και Κένυα πλήττεται σοβαρά από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών.

Χώρες όπως η Αιθιοπία, όπου περίπου 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ακραίας πείνας, ήλπιζαν να δουν τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας να ενισχύεται ακόμη περισσότερο, όχι να εγκαταλείπεται

Η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας πυροδότησε εκ νέου σοβαρές ανησυχίες γύρω από τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, επαναφέροντας στο προσκήνιο της απειλή της επισιτιστικής κρίσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας ότι η Μόσχα δεν τερματίζει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά την αναστέλλει. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία επί της ουσίας αποσύρθηκε από τη συμφωνία επειδή έχει υποστεί ήττες στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, οι ρωσικές δυνάμεις επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις εξαγωγές σιτηρών ως «όπλο», μέσω του οποίου ασκούν τώρα πίεση στην υπόλοιπη υφήλιο υπέρ της αποδοχής των ρωσικών θέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ