ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση τον χειμώνα η Ουκρανία

Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση τον χειμώνα η Ουκρανία
Σχεδόν όλοι οι μη πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ρωσικών επιδρομών και το δίκτυο ενέργειας κινδυνεύει με κατάρρευση AP Photo/Andrew Kravchenko

Σε ανθρωπιστική κρίση κινδυνεύει να βυθιστεί τον χειμώνα η Ουκρανία εξαιτίας των αδιάκοπων ρωσικών επιδρομών κατά ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Ο εφιάλτης της ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι αναπόφευκτος, εάν δεν μπορέσει η Ουκρανία να αποτρέψει την κατάρρευση του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που βομβαρδίζεται ανηλεώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian, ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι αναφέρει ότι «σχεδόν όλοι» οι μεγάλοι μη πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα έχουν χτυπηθεί, καθώς και πάνω από το 30% των υποσταθμών μεταφοράς του δικτύου.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κρίσιμη, ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα από τις δυτικές χώρες να την προμηθεύσουν με ανταλλακτικά -επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις εκκλήσεις για περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για να αποκρούσει τις επιθέσεις.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιστορία. Επομένως, ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Προσπαθούν να καταστρέψουν στοχευμένα το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτό τροφοδοτεί δεκάδες εκατομμύρια πληθυσμού», επισημαίνει.

Εάν συνεχιστούν οι ρωσικές επιθέσεις, «οι διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες», προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειες της κρατικής εταιρείας δεν είναι δυνατό να επισκευαστεί το δίκτυο τόσο γρήγορα όσο καταστρέφεται.

«Είναι προφανώς πολύ πιο εύκολο να εκτοξεύσεις πυραύλους παρά να αποκαταστήσεις υποσταθμούς», υπογραμμίζει.

«Πριν από αυτές τις πυραυλικές επιθέσεις, ο κύριος στόχος ήταν να παρέχουμε όση ενέργεια χρειάζονται οι πελάτες μας. Ωστόσο, τώρα μιλάμε για την επιβίωση του συστήματος», επισήμανε μιλώντας στον Guardian τη στιγμή που ακούγονταν σειρήνες αεράμυνας στο Κίεβο.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση των προμηθειών φυσικού αερίου, εξήγησε ο ίδιος. «Εάν οι πελάτες περνούν πολύ χρόνο χωρίς ρεύμα και εάν τα συστήματα θέρμανσης δεν έχουν σύνδεση με ηλεκτρισμό, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλα, κοινωνικά ανθρωπιστικά προβλήματα», επισήμανε κατηγορώντας τη Ρωσία ότι θέλει να προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ουκρανία.

Οι διακοπές ρεύματος, που συχνά διαρκούν πολλές ώρες, γίνονται όλο και πιο συχνές στις περισσότερες περιοχές της Ουκρανίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο μετά από μια συνεχή εκστρατεία ρωσικών βομβαρδισμών με στόχο ειδικότερα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου.

Στο Κίεβο η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον

Για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας της Ουκρανίας ενημέρωσε σήμερα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην κοινοτική επίτροπο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει «σοβαρές καταστροφές» σε άνω του 30% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ιδίως θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Η Κάντρι Σίμσον διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την παροχή στην Ουκρανία της βοήθειας που απατείται για τις επισκευές του δικτύου.

Διάσκεψη για τους αμάχους της Ουκρανίας στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι

Η Γαλλία την ίδια στιγμή δεσμεύεται να βοηθήσει την Ουκρανία και τους πολίτες της να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, εν μέσω της τακτικής ενεργειακού «στραγγαλισμού» της χώρας που εφαρμόζει η Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει το χειμώνα, καθώς και στην αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης και ενέργειας που έχουν υποστεί ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα.

Η Γαλλία θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε μεταξύ των Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου με στόχο τη στήριξη των άμαχων πολιτών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μια διμερής διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου θα έχει επίσης στόχο να αυξήσει την υποστήριξη για την Ουκρανία από γαλλικές εταιρείες, τόνισε Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ