ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ενισχύσεις ζητά η αστυνομία του Καπιτωλίου υπό το φόβο πολιτικής βίας

ΗΠΑ: Ενισχύσεις ζητά η αστυνομία του Καπιτωλίου υπό το φόβο πολιτικής βίας
Στον απόηχο της επίθεσης κατά Πελόζι ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου ζητά ενισχύσεις για την προστασία των μελών του Κογκρέσου AP Photo/Jacquelyn Martin, File

Λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου ζητά ενισχύσεις για την προστασία βουλευτών και γερουσιαστών, εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Τομ Μέιντζερ, δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τα μέλη του Κογκρέσου.

Οι αρχές παρακολουθούν χιλιάδες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα για να αποτρέψουν πιθανές απειλές, ανέφερε ο Τομ Μέιντζερ στον απόηχο της επίθεσης σε βάρος του συζύγου της Νάνσι Πελόζι.

Σε βάρος του συλληφθέντα, 42χρονου Ντέιβιντ ΝτεΠαπ, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο για απόπειρα ανθρωποκτονίας και απαγωγή, και θα προστεθούν και άλλες μετά την εμφάνισή του ενώπιον πολιτειακού δικαστηρίου τις επόμενες ώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών σε κλίμα ακραίας πόλωσης και υπό το φόβο πολιτικής βίας.

Το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» δείχνει την κάλπη του Νοεμβρίου ως τελευταία ευκαιρία για να «τιθασεύσει» τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί υπογραμμίζουν ότι διακυβεύεται η ίδια η Δημοκρατία.

Η επίθεση στον σύζυγο της Νάνσι Πελόζι από 42χρονο που ασπαζόταν και διακινούσε θεωρίες συνωμοσίας -και ο οποίος είχε στόχο την ίδια την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων- δείχνει να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή και η ασφάλεια μελών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Εν μέσω του τοξικού κλίματος που έχει «τυλίξει» τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, το μείγμα βίαιου λόγου, θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνο.

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω φόβων για πράξεις πολιτικής βίας οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Αν και οι απειλές έχουν αυξηθεί από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κίνδυνο από «βίαιους εγχώριους εξτρεμιστές» που έχουν «ενθαρρυνθεί» από την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου και καθοδηγούνται από «ψευδή αφηγήματα» -αναφορά στους ισχυρισμούς Τραμπ περί νοθείας στην προεδρική κάλπη που οδήγησε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Πολ Πελόζι με το σφυρί που κρατούσε στα χέρια του ο 42χρονος Ντέιβιντ ΝτεΠαπ -ενώ φέρεται να φώναζε «Πού είναι η Νάνσι;»-, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απέστειλε ειδοποίηση προς όλες τις αρχές επιβολής του νόμου ανά τη χώρα, στην οποία γίνεται λόγος για «αυξημένη απειλή» εγχώριου βίαιου εξτρεμισμού κατά υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων.

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρουν ότι νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων απειλών κατά βουλευτών και γερουσιαστών έχει υπερδεκαπλασιαστεί στα πέντε χρόνια κατόπιν της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το 2016, βάσει των στοιχείων της Αστυνομίας του Καπιτωλίου. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 1.800 περιστατικά.

«Μιλούσαμε έως τώρα θεωρητικά για το τι θα γινόταν εάν έβρισκαν τα παιδιά μας, εάν έρχονταν για εμάς. Τι θα συνέβαινε αν έβρισκαν τους αγαπημένους μας όταν έρχονταν να μας ψάξουν. Τώρα ξέρουμε», δηλώνει ο Ίλαν Όμαρ, Δημοκρατικός βουλευτής στη Μινεσότα, ο οποίος συγκαταλέγεται στα μέλη του Κογκρέσου που έχουν δεχθεί τις περισσότερες απειλές κατά της ζωής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ