ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Στις ενδιάμεσες εκλογές «διακυβεύεται η Δημοκρατία»

Μπάιντεν: Στις ενδιάμεσες εκλογές «διακυβεύεται η Δημοκρατία»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών σε κλίμα ακραίας πόλωσης και υπό το φόβο πολιτικής βίας AP Photo/Evan Vucci

Με τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν «ρίχνεται» στην προεκλογική εκστρατεία προειδοποιώντας ότι στην κάλπη «διακυβεύεται η Δημοκρατία».

Η προειδοποίηση Μπάιντεν ήλθε σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Δημοκρατικού Τσάρλι Κριστ, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του κυβερνήτη στη Φλόριντα απέναντι στον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό Ρον ΝτεΣάντις.

«Υπάρχουν 350 αρνητές των εκλογών στα ψηφοδέλτια των Ρεπουμπλικανών. Φέτος στην κάλπη διακυβεύεται η Δημοκρατία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που ενστερνίζονται τον ισχυρισμό Τραμπ περί νοθείας στην κάλπη του 2020.

Ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε και κατά του ΝτεΣάντις, λέγοντας ότι ο Δημοκρατικός Τσάρλι Κριστ αντιπαρατίθεται στην κάλπη «με την 'ενσάρκωση' του Ντόναλντ Τραμπ που επιτίθεται σε όποιον δεν του αρέσει, και δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέραν του Λευκού Οίκου».

Ο Ρον ΝτεΣάντις εκτιμάται ότι πιθανότατα θα θέσει υποψηφιότητα για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν θα κριθούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στην κάλπη των ενδιαμέσων εκλογών για την ανανέωση του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών σε κλίμα ακραίας πόλωσης και υπό το φόβο πολιτικής βίας, μετά και την επίθεση σε βάρος του συζύγου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» δείχνει την κάλπη του Νοεμβρίου ως τελευταία ευκαιρία για να «τιθασεύσει» τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί υπογραμμίζουν ότι διακυβεύεται η ίδια η Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ