ΚΟΣΜΟΣ

«Αμφισημία» Πούτιν για τη ρωσική συμμετοχή στη συμφωνία για τα σιτηρά

«Αμφισημία» Πούτιν για τη ρωσική συμμετοχή στη συμφωνία για τα σιτηρά
Αμφιβολίες διεθνώς για το αν η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποχωρήσει εκ νέου από τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά αν το πράξει, δεν θα εμποδίσει τις αποστολές από την Ουκρανία στην Τουρκία, δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Πούτιν είπε ότι σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της στη συμφωνία, η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα εξαπολύει επιθέσεις στον ασφαλή διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιστρέφει» στη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας (Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας). Εκφράζονται, πάντως, αμφιβολίες για το αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που διαπλέουν τη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκε ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.

Η ρωσική κίνδυνη πυροδότησε κύμα διεθνούς καταδίκης και φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

ΗΠΑ: Η τιμή των σιτηρών πέφτει

Η τιμή των σιτηρών, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές της εβδομάδας, άρχισε να υποχωρεί σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Το σιτάρι έπεσε στα 340,50 ευρώ ο τόνος γύρω στις 15.30 στο Euronext, τιμή μειωμένη κατά 4,8% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή της ελαιοκράμβης υποχώρησε στα 657 ευρώ ο τόνος (-2%) και του αραβοσίτου στα 332,75 ευρώ ο τόνος (-1,5%).

Λίγο μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή του σιταριού ποικιλίας SRW έπεσε στα 8,43 δολάρια ανά bushel (περίπου 20 κιλά), μειωμένη κατά 6,59%. Ο αραβόσιτος υποχωρούσε στα 6,835 δολάρια (-2,04%) και η σόγια στα 14,28 δολάρια (-0,54%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ