ΚΟΣΜΟΣ

«Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»: Φυλάκιση για τους ακτιβιστές

«Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»: Φυλάκιση για τους ακτιβιστές
Το έργο τέχνης που εκτίθεται στο Μουσείο Μαουριτσχάους στη Χάγη δεν υπέστη ζημιές AP Photo/Peter Dejong, file

Σε φυλάκιση δύο μηνών -ο ένας με αναστολή- καταδικάστηκαν οι δύο ακτιβιστές που έβαλαν στο «στόχαστρο» τον διάσημο πίνακα το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ που εκτίθεται σε μουσείο της Χάγης.

Τρεις Βέλγοι, ηλικίας 42-45 ετών, «κόλλησαν» την περασμένη εβδομάδα στο τζάμι που προστατεύει τον πολύτιμο πίνακα, στο μουσείο Μαουρίτσχαους της Χάγης. Παρόμοιες πράξεις έχουν γίνει και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ο πίνακας δεν υπέστη ζημιές. Όμως το δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι χάλασε το κάδρο και χαρακτήρισε «σοκαριστική» για πολλούς την πράξη των τριών ακτιβιστών.

«Μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύθραυστος είναι ο πίνακας και το γεγονός ότι θα είχε χαθεί αν τα πράγματα είχαν πάει στραβά», είπε ένας δικαστής, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP.

Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών στον ύποπτο Βούτερ Μ. επειδή κόλλησε το κεφάλι του στο τζάμι και αντίστοιχη ποινή στον δεύτερο ύποπτο, τον Πίτερ Γκ., που βιντεοσκόπησε τη σκηνή.

Ο τρίτος ακτιβιστής, ο οποίος πέταξε μια κονσέρβα η οποία μάλλον περιείχε σάλτσα τομάτας, θα δικαστεί την Παρασκευή.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας από τους δύο ακτιβιστές εμφανίζεται να κολλάει το κεφάλι του στο γυαλί που προστατεύει το διάσημο έργο του 1665 και ένας δεύτερος ακτιβιστής να τον περιλούζει με κόκκινο υγρό. Οι δύο άνδρες φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Just Stop Oil».

Η διαμαρτυρία έγινε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ακτιβιστές του «Just Stop Oil» πέταξαν σούπα στον πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ «Ηλιοτρόπια» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Ο πίνακας αυτός βρισκόταν επίσης σε θωρακισμένη βιτρίνα με ενισχυμένο γυαλί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ