ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται η κυβέρνηση Μελόνι να δεχθεί διασωθέντες ανήλικους πρόσφυγες

Αρνείται η κυβέρνηση Μελόνι να δεχθεί διασωθέντες ανήλικους πρόσφυγες
Το πλοίο «Humanity 1», με γερμανική σημαία, διέσωσε τις περασμένες ημέρες περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν νότια της Σικελίας, ανάμεσά τους 104 ασυνόδευτα παιδιά (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Jeremias Gonzalez

Τα πρώτα «δείγματα γραφής» δίνει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αρνούμενη να ανοίξει τα λιμάνια της Ιταλίας σε διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες -ανάμεσά τους 104 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η σκληρή πολιτική Μελόνι στο προσφυγικό οδηγεί τη νέα ιταλική κυβέρνηση σε σύγκρουση με τη Γερμανία, η οποία και την καλεί να δεχθεί τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται στο πλοίο «Humanity 1» νότια της Σικελίας.

Η αντιπαράθεση έρχεται, δε, κατά την «πρεμιέρα» της Τζόρτζια Μελόνι στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Το πλοίο «Humanity 1», με γερμανική σημαία, διέσωσε τις περασμένες ημέρες περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν νότια της Σικελίας, και ζητά να επιτραπεί ο ελλιμενισμός του στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση Μελόνι δεν έχει δώσει την σχετική άδεια, υποστηρίζοντας ότι η παροχή βοήθειας και η φιλοξενία των επιβατών του πλοίου είναι «ζήτημα» της Γερμανίας.

O νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, έκανε γνωστό σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ότι νότια της Σικελίας βρίσκονται συνολικά τρία πλοία που ανήκουν σε ΜΚΟ. Διέσωσαν 985 πρόσφυγες και μετανάστες και έχουν ζητήσει να μπορέσουν να εισέλθουν σε ιταλικό λιμάνι.

Βερολίνο προς Ρώμη για τα παιδιά του «Humanity 1»

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ιταλία να επιτραπεί άμεσα η αποβίβαση 104 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο πλοίο «Humanity 1», το οποίο ανήκει σε γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Πρόκειται για γραπτή επιστολή, η οποία εστάλη από το Βερολίνο, και στο θέμα αναφέρθηκε πρώτη εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.

Aπό την πλευράς της, η ιταλική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι ζήτησε από την γερμανική πρεσβεία στη Ρώμη να πληροφορηθεί την ακριβή κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο, πόσοι είναι οι επιβάτες, αν κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αν έχει υποβληθεί ήδη αίτημα διεθνούς προστασίας.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι συνέπεια της σκληρής γραμμής που ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει η κυβέρνηση Μελόνι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, λέγοντας ότι υπάρχει διάθεση υποδοχής των προσφύγων, αλλά όχι των «παράνομων οικονομικών μεταναστών» που βρίσκονται σε πλοία ΜΚΟ.

Η απάντηση της Ιταλίας

Με δήλωσή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην πολιτική της χώρας του για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ζητήσαμε μόνον τον σεβασμό των κανόνων, το κάναμε με επίσημο τρόπο, με μεγάλη ευγένεια αλλά και αποφασιστικότητα», ανέφερε.

«Με μια φίλη χώρα και έναν μεγάλο συνομιλητή, όπως είναι η Γερμανία, πρέπει να συνεργαστούμε στενότατα. Όταν, όμως, υπάρχει ανάγκη να στείλουμε κάποιο μήνυμα, ιδίως στο μεταναστευτικό, το κάνουμε με αποφασιστικότητα, με στόχο να τύχουν σεβασμού οι ισχύοντες κανόνες», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

«Ζητήσαμε, δηλαδή, οι ΜΚΟ, όταν σώζουν κάποιον στην θάλασσα και στην συνέχεια ζητούν να εισέλθουν στο πλησιέστερο λιμάνι, να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ