ΚΟΣΜΟΣ

Δυτικά Βαλκάνια: Πακέτο ύψους 1 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Δυτικά Βαλκάνια: Πακέτο ύψους 1 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τρεις νέες συμφωνίες για την κοινή περιφερειακή αγορά που διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία και την απασχόληση σε ολόκληρη την περιοχή (AP Photo/Michele Tantussi)

Ένα σημαντικό πακέτο ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ για να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και να χτίσουν ανθεκτικότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ΕΕ συνεχίζει να στέκεται πίσω από τα Δυτικά Βαλκάνια – τόσο στις καλές στιγμές όσο και στις δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κινητοποιήσαμε ένα απαράμιλλο πακέτο 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή και σήμερα συντάσσουμε ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την τόνωση των απαραίτητων επενδύσεων στην ενεργειακή διαφοροποίηση. Επενδύουμε στον οικονομικό ιστό της περιοχής για να προχωρήσουμε στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να βγούμε πιο πράσινοι, ισχυρότεροι και πιο βιώσιμοι από την τρέχουσα κρίση», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει δημοσιονομική στήριξη 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα εγκριθεί τον Δεκέμβριο και θα είναι διαθέσιμη τον Ιανουάριο. Αυτό το ποσό θα υποστηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπό τους.

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή θα παράσχει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των διασυνδέσεων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Επενδυτικού Πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα επόμενα 1-2 χρόνια) θα υποστηρίξουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του LNG, καθώς και υποστηρίζοντας την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Η μεσοπρόθεσμη βοήθεια (τα επόμενα 2-3 χρόνια) θα περιλαμβάνει άλλες επενδύσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια. Τα μέτρα αυτά θα καλύπτουν έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεγάλης κλίμακας, αναβάθμιση συστημάτων μεταφοράς ενέργειας, τηλεθέρμανση και προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για τις παλιές πολυκατοικίες.

Η Σύνοδος Κορυφής εστίασε επίσης στην πρόοδο που σημείωσε η περιοχή στο πλαίσιο της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, της περιφερειακής πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια το 2020, η οποία συγκεντρώνει τις έξι οικονομίες, καθώς και στην εφαρμογή του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου (EIP) που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τρεις νέες συμφωνίες για την κοινή περιφερειακή αγορά που διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία και την απασχόληση σε ολόκληρη την περιοχή. Οι συμφωνίες αφορούν ταξίδια με ταυτότητα εντός της περιφέρειας, αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων και αναγνώριση τίτλων για ορισμένα επαγγέλματα. Θα βελτιώσει ουσιαστικά την κινητικότητα και τη συνεργασία εντός της περιοχής.

Η περιοχή ενέκρινε επίσης μια δήλωση για τη συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια, στην οποία οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία θα συμβάλει σε μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση και καθαρότερη ενέργεια, καθώς και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις εθνικές ενεργειακές αγορές ώστε να ευθυγραμμιστούν με την ΕΕ.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση των ευρύτερων συνεπειών της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της εργαλειοποίησης της ενέργειας. Οι λέξεις-κλειδιά για τους επόμενους μήνες είναι ανθεκτικότητα, σταθερότητα και συμφιλίωση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η περιφερειακή συνεργασία, η ενίσχυση της σταθερότητας και η προώθηση της συμφιλίωσης παραμένουν το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η πρόοδος στην εφαρμογή της κοινής περιφερειακής αγοράς σε όλες τις διαστάσεις της είναι ζωτικής σημασίας για την προσέγγιση της περιοχής στην ΕΕ. Η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια θα συνεχίσουν να οικοδομούν μια κοινότητα ανθεκτικότητας βασισμένη σε κοινές αρχές, για να μειώσουν την έκθεση των χωρών μας σε απειλές κατά της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συγχαίρω τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων για την υπογραφή τριών περιφερειακών συμφωνιών για την κινητικότητα σήμερα που θα βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα η Κοινή Περιφερειακή Αγορά. Τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν επίσης να βασίζονται στην υποστήριξη της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις υβριδικές απειλές», τόνισε τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ