ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη γνωριμίας της Τζόρτζια Μελόνι στις Βρυξέλλες

Επίσκεψη γνωριμίας της Τζόρτζια Μελόνι στις Βρυξέλλες
Η Τζόρτζια Μελόνι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ AP Photo/Virginia Mayo

«Επίσημη πρώτη» είχε στις Βρυξέλλες η Τζόρτζια Μελόνι συναντώντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η Τζόρτζια Μελόνι ενημέρωσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την οικονομία και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την «αλλαγή της ιταλικής θέσης» στο μεταναστευτικό, όπως η ίδια ανέφερε μετά το πέρας των συνομιλιών, εκτιμώντας πως «υπήρξε διάθεση να την ακούσουν».

Η επίσκεψη δεν συνοδεύτηκε, πάντως, από κοινές δηλώσεις ή συντεντεύξεις Τύπου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι για το «ισχυρό μήνυμα» που έστειλε επισκεπτόμενη τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά το πρώτο ταξίδι της στο εξωτερικό κατόπιν της ανάληψης της πρωθυπουργίας της Ιταλίας.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «καλή ανταλλαγή απόψεων» επί κρίσιμων ζητημάτων που κυμαίνονται από την υποστήριξη στην Ουκρανία, την ενέργεια, το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και το μεταναστευτικό.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εσκεμμένη αργοπορία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημείωσε ότι είναι αναληθή.

Όπως είπε, η πρόεδρος έπρεπε να επιστρέψει από το Βερολίνο και ο καιρός ήταν ομιχλώδης και κακός, ενώ τόνισε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ευγενική οικοδέσποινα που αναγνωρίζει και κατανοεί πλήρως τη σημασία του πρωτοκόλλου και η καθυστέρηση ήταν εντελώς εκτός ελέγχου. Παράλληλα, ο κ. Μαμέρ επισήμανε ότι η ιταλική αντιπροσωπεία ήταν ενήμερη.

Από πλευράς της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανέφερε μετά την υποδοχή της Τζόρτζια Μελόνι ότι «η Ιταλία είχε πάντα κεντρικό ρόλο στην ΕΕ, και [τώρα] περισσότερο από ποτέ -με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την αύξηση του πληθωρισμού- πρέπει να μείνουμε ενωμένοι».

«Είμαστε πιο δυνατοί εάν είμαστε μαζί», σημείωσε η Ρομπέρτα Μετσόλα σε ανάρτησή της στο Twitter.

Το τετ α τετ Μετσόλα-Μελόνι στο γραφείο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου διήρκησε περίπου 20 λεπτά και ακολούθησε η επίσημη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου 45 λεπτά. Στο τραπέζι βρέθηκαν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός. Επίσης, η Ρομπέρτα Μετσόλα κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Μελόνι: «Είχαν διάθεση να με ακούσουν»

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες, η Τζόρτζια Μελόνι επισήμανε πως εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών υπήρξε διάθεση να την ακούσουν, και εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη.

«Θέλησα να οργανώσω στις Βρυξέλλες την πρώτη θεσμική επίσκεψή μου στο εξωτερικό. Ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι η Ιταλία θέλει να συμμετέχει, να συνεργαστεί, να υπερασπίσει το εθνικό της συμφέρον και να τα κάνει, όλα αυτά, εντός της ευρωπαϊκής διάστασης αναζητώντας τις καλύτερες λύσεις μαζί με τις άλλες χώρες, σε ότι αφορά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», επισήμανε.

«Νομίζω ότι και από ανθρώπινης και προσωπικής πλευράς είχαμε μια σαφώς θετική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Είμαι ευχαριστημένη από τον απολογισμό της ημέρας, εγώ εξέθεσα την ιταλική οπτική, σε ό,τι αφορά κάποια από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το ουκρανικό και το ντόμινο συνεπειών του, το ότι πρέπει να δοθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα -με συγκεκριμένο τρόπο- μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που όπως ξέρετε συζητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγιναν βήματα προόδου και τώρα πρέπει να δοθούν, όσο πιο σύντομα γίνεται, ουσιαστικές λύσεις.

Φυσικά, αναφερθήκαμε στους οικονομικούς πόρους, στο πώς μπορούν να αξιοποιηθούν, με τον καλύτερο τρόπο, οι πόροι του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν (όπως την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και τον πληθωρισμό) μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί, για να τύχει εφαρμογής το Σχέδιο Ανάκαμψης και να διατεθούν όλα τα κονδύλια. Με αναφορά και στις μεγάλες προτεραιότητες όπως, ακριβώς, το ενεργειακό.

«Μιλήσαμε, ασφαλώς, για τα μεταναστευτικά ρεύματα και στην αλλαγή της ιταλικής θέσης: Για εμάς, στο εξής η προτεραιότητα είναι μια προσέγγιση που προβλέπεται ήδη από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Δεν είναι άλλο από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρόκειται για ένα λεπτό και σημαντικό θέμα και σήμερα συνάντησα συνομιλητές που ήταν διατεθειμένοι να με ακούσουν», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης

Αρνείται η κυβέρνηση Μελόνι να δεχθεί διασωθέντες ανήλικους πρόσφυγες

Καταλήγοντας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε συνομιλίες και για πολλά άλλα θέματα, όπως είναι η προστασία των ιταλικών τροφίμων υψηλής ποιότητας.

«Το όλο κλίμα που βρήκα σήμερα στις Βρυξέλλες με ικανοποίησε. Η προσωπική επαφή με τους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην αποδόμηση του τρόπου με τον οποίο κάποιοι είχαν παρουσιάσει την υποφαινόμενη και την νέα ιταλική κυβέρνηση. Δεν είμαστε εξωγήινοι αλλά κανονικοί άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάζουν τις θέσεις τους και νομίζω ότι από την άλλη μεριά του τραπεζιού υπήρχαν άνθρωποι με θέληση να μας ακούσουν», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ