ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αποβολή ακροδεξιού βουλευτή λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς

Γαλλία: Αποβολή ακροδεξιού βουλευτή λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς
Στην γαλλική Εθνοσυνέλευση επικράτησε την Πέμπτη αναταραχή και η συνεδρίαση διακόπηκε (Φωτογραφία αρχείου) P Photo/Francois Mori, File

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επέβαλε την ποινή της δεκαπενθήμερης αποβολής από τις εργασίες της στον ακροδεξιό βουλευτή Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς για την κατάπτυστη ρατσιστική προσβολή σε βάρος συναδέλφου του.

Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση επέβαλε, λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς, την ποινή της δεκαπενθήμερης αποβολής στον ακροδεξιό βουλευτή ντε Φουρνάς

Η συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης διακόπηκε χθες, Πέμπτη (3/11), αφότου ο Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς φώναξε «Γυρίστε πίσω στην Αφρική» σε έναν μαύρο συνάδελφό του της Αριστεράς, ο οποίος είχε θέσει μια ερώτηση σχετική με τη μετανάστευση.

Την απόφαση υιοθέτησε σήμερα, Παρασκευή (4/11), με ομοφωνία το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης.

Η κυβέρνηση και η συμμαχία της αριστεράς την χαρακτήρισαν απαράδεκτη, ρατσιστική προσβολή.

Η ακροδεξιά από την άλλη υποστήριξε ότι ο βουλευτής Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς δεν απευθυνόταν στον επερωτώντα βουλευτή, τον Κάρλος Μαρτέν Μπιλόνγκο, αλλά στους μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης και αναζητούν «ασφαλές λιμάνι» για να αποβιβαστούν.

Ο Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς είναι μέλος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και το κόμμα του ισχυρίστηκε ότι δεν είπε κάτι κακό.

«Προφανώς μιλούσε για τους μετανάστες που μεταφέρονται με πλοία των ΜΚΟ», έγραψε στο Twitter η Λεπέν. «Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους μας [...] δεν θα εξαπατήσει τους Γάλλους», πρoσέθεσε.

Ο Μπιλόνγκο από πλευράς του χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το σχόλιο. «Σήμερα, με έστειλαν πίσω λόγω του χρώματός μου. Γεννήθηκα στη Γαλλία. Είμαι Γάλλος βουλευτής», ανέφερε.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι ο Ντε Φουρνάς θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ η αριστερή συμμαχία Nupes θεωρεί ότι πρέπει να αποβληθεί από το κοινοβούλιο.

«Ο Εθνικός Συναγερμός έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο σήμερα. Αυτή η ρατσιστική προσβολή είναι χαρακτηριστική της ακροδεξιάς: Στιγματίστε τους με βάση το χρώμα του δέρματός τους, διχάστε τον γαλλικό λαό», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει 89 βουλευτές και είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ