ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία εκπαιδεύει 300.000 επίστρατους για τη μάχη της Χερσώνας

Ουκρανία: Η Ρωσία εκπαιδεύει 300.000 επίστρατους για τη μάχη της Χερσώνας
«Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν εκπαίδευση στη Λευκορωσία λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, πυρομαχικών και εγκαταστάσεων στη Ρωσία» αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Την ώρα που εντείνονται οι αναφορές ότι πλησιάζει η μάχη της Χερσώνας στην Ουκρανία, η Ρωσία, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, πασχίζει να εκπαιδεύσει τους 300.000 στρατεύσιμους, αφού έμπειροι αξιωματικοί και εκπαιδευτές έχουν ήδη σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης.

Οι 300.000 στρατιώτες που επιστράτευσε ο Πούτιν ως μέρος της κινητοποίησης παρέχουν «λίγη πρόσθετη επιθετική ικανότητα μάχης», καθώς ο ρωσικός στρατός αγωνίζεται να τους εκπαιδεύσει, ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην καθημερινή του ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι τα στρατεύματα αναπτύσσονται με «λίγη ή καθόλου εκπαίδευση».

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη πυρομαχικών και εγκαταστάσεων και εν μέρει στο γεγονός ότι πολλοί έμπειροι αξιωματικοί και εκπαιδευτές είναι ήδη νεκροί, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ήδη επεκταθεί παρέχοντας εκπαίδευση στους περίπου 300.000 στρατιώτες που απαιτούνται για τη «μερική επιστράτευσή» τους, που ανακοινώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022. Αυτά τα ζητήματα θα επιδεινωθούν από τον πρόσθετο τακτικό φθινοπωρινό ετήσιο κύκλο στρατολόγησης, που ανακοινώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και αρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2022, ο οποίος συνήθως αναμένεται να προσελκύσει επιπλέον 120.000 άτομα» αναφέρει το υπουργείο.

«Οι νεοκινητοποιημένοι στρατεύσιμοι πιθανότατα έχουν ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση. Έμπειροι αξιωματικοί και εκπαιδευτές έχουν αναπτυχθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και κάποιοι πιθανότατα έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν εκπαίδευση στη Λευκορωσία λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, πυρομαχικών και εγκαταστάσεων στη Ρωσία. Η ανάπτυξη δυνάμεων με λίγη ή καθόλου εκπαίδευση παρέχει μικρή πρόσθετη επιθετική ικανότητα μάχης» καταλήγει η αναφορά.

Έκκληση Πούτιν για απομάκρυνση των αμάχων από τη Χερσώνα

Την ίδια στιγμή Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (4/11) πως οι άμαχοι στην ουκρανική περιοχή Χερσώνα, την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη της σύγκρουσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, o Πούτιν είπε στη διάρκεια συνάντησης με ακτιβιστές υπέρ του Κρεμλίνου:

«Τώρα, βέβαια, εκείνοι που ζουν στη Χερσώνα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων ενεργειών, επειδή ο άμαχος πληθυσμός δεν θα πρέπει να υποφέρει».

Αξιωματούχοι τους οποίους έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ο Πούτιν προσάρτησε στη Ρωσία σε μια τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο, κάλεσαν τους αμάχους να φύγουν από το δυτικό τμήμα της περιοχής, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο διορισμένος από τους Ρώσους αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ απηθύνε εκκλήσεις μέσω βίντεο στους αμάχους να εγκαταλείψουν το τμήμα της περιοχής που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό σύντομα να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Σφοδρές μάχες στο Μπαχμούτ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην βασική πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά, την οποία η Μόσχα προσπαθεί σκληρά να καταλάβει. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας κατασχεμένα όπλα πυροβόλησαν εναντίον ρωσικών στόχων στην πόλη την Παρασκευή.

Το Reuters ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Μπαχμούτ και της κοντινής Αβντίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά, αλλά απωθούνται έχοντας, όπως λέει το Κίεβο, μεγάλες απώλειες.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ένα κατασχεμένο ρωσικό άρμα T-80 και έναν αυτοκινούμενο όλμο 2S23 Nona SVK, που τώρα ελέγχεται από ουκρανικά πληρώματα, να πυροβολούν στόχους έξω από το Bakhmut.

Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι και τα δύο κατασχέθηκαν τον Μάρτιο και χρειάστηκαν μήνες για να επανατοποθετηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ