ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Χειροπέδες στον διευθυντή των φυλακών για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Φιλιππίνες: Χειροπέδες στον διευθυντή των φυλακών για τη δολοφονία δημοσιογράφου
H αστυνομία των Φιλιππίνων κατηγορεί τον διευθυντή των φυλακών ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου AP Photo / Aaron Favila

Για εμπλοκή στην δολοφονία γνωστού δημοσιογράφου του ραδιοφώνου κατηγορεί η αστυνομία των Φιλιππίνων τον διευθυντή των φυλακών της χώρας.

Συγκεκριμένα η αστυνομία των Φιλιππίνων κατηγόρησε τη Δευτέρα (7/11) τον διευθυντή των φυλακών της χώρας ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου ο φόνος του οποίου προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον του γενικού διευθυντή Τζέραλντ Μπάνταγκ, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και του αναπληρωτή του σε θέματα ασφαλείας Ρικάρντο Σουλουέτα.

Ο Περσιβάλ Μαμπάσα, 63 ετών που είχε το ραδιοφωνικό όνομα «Percy Lapid», σκοτώθηκε σε προάστιο της Μανίλας στις 3 Οκτωβρίου την ώρα που πήγαινε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού όπου εργαζόταν.

Παραδόθηκε ο εκτελεστής της δολοφονίας

Ο φερόμενος ως εκτελεστής της δολοφονίας, ο Ζοέλ Εσκοριάλ, παραδόθηκε στις αρχές τον προηγούμενο μήνα φοβούμενος για την ασφάλειά του, αφού η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

«Ο Μπάνταγκ θα γίνει μάλλον ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας αυτής ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση τέτοιας σοβαρότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Κρίσπιν Ρεμούγια.

Ο Μπάνταγκ φέρεται να ζήτησε την δολοφονία του Μαμπάσα «μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις που έκανε αυτός μέσω της εκπομπής του για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε (ο Μπάνταγκ)», δήλωσε ο Γιουτζίν Χαβιέρ του Εθνικού Γραφείου Ερευνών.

Ο Μπάνταγκ και ο Σουλουέτα κατηγορούνται επίσης ότι ζήτησαν τον φόνο του Κριστίτο Βιγιαμόρ Παλάνα, ενός κρατουμένου ο οποίος μετέφερε στον Εσκοριάλ την εντολή για την εκτέλεση.

Σφοδρός επικριτής

Ο Μαμπάσα ήταν σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε καθώς και της πολιτικής και των συνεργατών του διαδόχου του Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ.

Πρόκειται για τον δεύτερο δημοσιογράφο που δολοφονείται στη χώρα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μάρκος Τζούνιορ στις 30 Ιουνίου.

Οι Φιλιππίνες θεωρούνται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, όμως τέτοιοι φόνοι σπάνια γίνονται στη Μανίλα.

Ο Χαβιέρ δήλωσε ότι η έρευνα για τους φόνους αυτούς αποκάλυψε «τη θεσμοθέτηση μιας εγκληματικής οργάνωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Η υπόθεση αυτή θα οδηγήσει «σε πολλές μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση αλλά και στην ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο», διαβεβαίωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «πόλεμο κατά της ατιμωρησίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ