ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Εκατομμύρια Αμερικανοί στις κάλπες για μια κρίσιμη αναμέτρηση

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Εκατομμύρια Αμερικανοί στις κάλπες για μια κρίσιμη αναμέτρηση
Ολόκληρη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο της Γερουσίας και οι βασικοί κυβερνήτες των πολιτειών μπορούν να αλλάξουν χέρια (AP Photo/Julio Cortez, File)

Εκατομμύρια Αμερικανοί θα ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές την Τρίτη, με την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο να διακυβεύεται.

Ολόκληρη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο της Γερουσίας και οι βασικοί κυβερνήτες των πολιτειών μπορούν να αλλάξουν χέρια.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έκαναν χθες τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τον Λευκό Οίκο και - με ελάχιστη διαφορά - και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Η ικανότητα του Μπάιντεν να ψηφίζει νόμους θα παρεμποδιστεί εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, όπως αναμένουν οι περισσότερες προβλέψεις.

Σύμφωνα με το BBC, το κόμμα στην εξουσία παραδοσιακά χάνει κατά μέσο όρο περίπου 24 έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες πέφτουν στα μέσα της τετραετίας του προέδρου.

Ενώ δεν διακυβεύεται η επανεκλογή του ίδιου του Μπάιντεν την Τρίτη, οι ενδιάμεσες εκλογές θεωρούνται συχνά ως δημοψήφισμα για την ηγεσία ενός προέδρου.

Παρά τις υποσχέσεις για μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επέκταση της καθαρής ενέργειας και ανανέωση των αμερικανικών υποδομών, ο Μπάιντεν έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει από τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, τις αυξημένες παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την εγκληματικότητα.

Ένα πολιτικό χτύπημα για τους Δημοκρατικούς την Τρίτη θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εσωτερικές μουρμούρες για το εάν ο Μπάιντεν, ο οποίος κλείνει τα 80 αυτόν τον μήνα, θα πρέπει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Μπάιντεν πήγε στο Μέριλαντ στην εκστρατεία υπέρ του Γουές Μουρ, ο οποίος αναμένεται να γράψει ιστορία ως ο τρίτος μαύρος κυβερνήτης που εξελέγη ποτέ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του CBS News, περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για τις ενδιάμεσες εκλογές έχουν εγείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών του Λευκού Οίκου το 2020, επαναλαμβάνοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ για εκτεταμένη απάτη.

Ο Τραμπ πέρασε την παραμονή της ημέρας των εκλογών πραγματοποιώντας μια τελική συγκέντρωση στο Οχάιο μαζί με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη Γερουσία Τζειντι Βανς.

Το κόμμα του Τραμπ χρειάζεται να συγκεντρώσει μόνο πέντε έδρες για να ανατρέψει τη Βουλή και μία μόνο έδρα για να αναλάβει την ομοιόμορφα διαιρεμένη Γερουσία.

Οι μη κομματικοί παρατηρητές των εκλογών προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα λάβουν περίπου 15-25 έδρες στη Βουλή των 435 εδρών.

Ωστόσο, η μάχη για το Κογκρέσο θα μπορούσε να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, σύμφωνα με τις περισσότερες πολιτικές προβλέψεις, και αναμένεται να καταλήξει σε μονομαχίες στην Πενσυλβάνια, τη Γεωργία, τη Νεβάδα και την Αριζόνα.

Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τη Βουλή, έχουν δεσμευτεί να κλείσουν την έρευνα υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών για την περσινή εξέγερση στο Καπιτώλιο και να ξεκινήσουν έρευνες για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος πιθανότατα θα γινόταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής - τοποθετώντας τον δεύτερο στη σειρά για την προεδρία - αρνήθηκε να αποκλείσει τη διαδικασία παραπομπής.

Η εξουσία του Μπάιντεν να διορίζει δικαστές ή πρόσωπα σε διοικητικές θέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια θα περιοριστεί σοβαρά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τη Γερουσία.

Περισσότεροι από 43,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει στις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το US Elections Project.

Ωστόσο, μπορεί να περάσουν μέρες ή εβδομάδες μέχρι να γίνει σαφές το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, εάν οι υποψήφιοι είναι κοντά, καθώς ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν την ανάρτηση ψηφοδελτίων την ημέρα των εκλογών και ενδέχεται να υπάρξουν εκ νέου καταμετρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ