ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές: Αυτοί είναι οι Ελληνοαμερικανοί που μάχονται για μια θέση στο Κογκρέσο

Ενδιάμεσες εκλογές: Αυτοί είναι οι Ελληνοαμερικανοί που μάχονται για μια θέση στο Κογκρέσο
Και άρωμα… Ελλάδας έχουν οι ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ για την ανανέωση του Κογκρέσου (AP Photo/Lynne Sladky, File)

Και άρωμα… Ελλάδας έχουν οι ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ για την ανανέωση του Κογκρέσου.

Στόχος, τουλάχιστον για τα ελληνικά συμφέροντα, είναι να μην απωλέσουν οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Γερουσίας και να μην αποχωρήσει ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα τους τρεις Δημοκρατικής και τους τρεις Ρεπουμπλικάνους ομογενείς, που διεκδικούν θέση στο Κογκρέσο.

Ο Ρεπουμπλικανός Γκας (Κωνσταντίνος) Μπιλιράκης

Ο 60χρονος δικηγόρος Γκας (Κωνσταντίνος) Μπιλιράκης είναι πολιτικός και δικηγόρος, που υπηρετεί ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2007.

Με καταγωγή από την Κάλυμνο και γιος του ομογενούς πρώην βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη, αποφοίτησε από το ομογενειακό λύκειο του Τάρπον Σπρίνγκς.

Ο Γκας Μπιλιράκης(House Television via AP)

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και, προτού ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τα κοινά, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Τάμπα. Από το 2007 εκλέγεται κάθε χρόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μπιλιράκης αναμένεται να επικρατήσει με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ στην 12η Περιφέρεια της Φλόριντα.

Ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης

Το 2007, όταν αποσύρθηκε από την πολιτική ο πατέρας του, Πολ Σαρμπάνης, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του.

Ο 60χρονος σήμερα Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης εκλέγεται στην Πολιτεία του Μέριλαντ τα τελευταία 15 χρόνια.

Το Τζον ΣαρμπάνηςWikipedia

Παλιότερα είχε διατελέσει επαρχιακός δικαστής στο Μέριλαντ.

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, ο Σαρμπάνης θεωρείται πως θα επανεκλεγεί με άνεση απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Γιουπίζι Μόργκαν.

Ο Δημοκρατικός Κρις Πάπας

Ο 32χρονος ομογενής θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και διεκδικεί για τρίτη φορά μία θέση στο σώμα του Κογκρέσου.

Εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2018.

Στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσάιρ -και μετά από το θυελλώδες ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης- ο ομογενής βουλευτής εξακολουθεί να βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» με την Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ, με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ να τον φέρνει μπροστά κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Ο Κρις Πάπας(AP Photo/Charles Krupa, Pool, File)

Σε μια σημαντική εξέλιξη για τον ομογενή βουλευτή, ο ισχυρός επιχειρηματίας της Πολιτείας, Ντιν Κέιμεν, παραδοσιακός υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι, στις φετινές εκλογές, θα στηρίξει τον Πάππας.

Στο Νιου Χαμσάιρ, ο Κρις Πάπας εξακολουθεί να θεωρείται «οριακό φαβορί» με 67% πιθανότητες, όμως το ποσοστό του έχει πέσει αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη

Στις φλέβες της ρέει ελληνικό και κουβανέζικο αίμα.

Με καταγωγή από την Κρήτη, η Νικόλ Μαλιωτάκη διεκδικεί την επανεκλογή της στο Στέιτ Άιλαντ και το Νότιο Μπρούκλιν, αντιπροσωπεύοντας ένας σημαντικό τμήμα της Νέας Υόρκης στο Κογκρέσο.

Πριν δύο χρόνια, εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη(AP Photo/Susan Walsh, Pool, File)

Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Μαλλιωτάκη φαίνεται ότι έχει βρει τον δρόμο προς την επανεκλογή, με δημοσίευμα του «Politico» να αναφέρει ότι ο αντίπαλός της, Μαξ Ρόουζ, παρότι στην αρχή θεωρήθηκε μια καλή προοπτική για να ανατρέψει τη θέση, έχει ουσιαστικά αφεθεί μόνος του και χωρίς ιδιαίτερη οικονομική στήριξη, δείγμα ότι η αρμόδια επιτροπή τον πιστεύει λιγότερο ως μια προοπτική νίκης.

Η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους

Σε αυτές τις εκλογές, η 72χρονη Ντίνα Τάιτους, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, θα δώσει σκληρή μάχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου εκλέγεται από το 2008, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα (την περίοδο 2011-2013).

Ελληνοαμερικανίδα από την πλευρά της μητέρας της, θεωρείται γερό χαρτί των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Νεβάδα, ωστόσο, αυτή τη φορά η εκλογή της δεν θεωρείται βέβαιη παρά το δυναμικό της σύνθημα, υπό τον τίτλο:«Ποτέ μην κάνεις πίσω».

Η Ντίνα Τάιτους (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα λοιπόν, η επί χρόνια εκλεγμένη Ντίνα Τάιτους, αναμένεται να έχει σκληρή μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Μαρκ Ρόμπερτσον, λαμβάνει όμως ενθαρρυντικά μηνύματα από τις πρώτες ενδείξεις της πρόωρης ψηφοφορίας, όπως και οι άλλοι δυο «ευάλωτοι» υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νότια Νεβάδα, σύμφωνα με την «Las Vegas Review Journal».

Ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος

Ο ομογενής Άλεκ Σκαρλάτος κατεβαίνει υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς στο Όρεγκον.

Έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2015, όταν είχε εξουδετερώσει μαζί με δυο φίλους του έναν ένοπλο τρομοκράτη που ταξίδευε με υπερταχεία από το Άμστερνταμ με κατεύθυνση το Παρίσι.

Την εποχή εκείνη ήταν 23 ετών και αποφάσισε μαζί με δύο παιδικούς του φίλους να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Ευρώπη.

Επιβιβάστηκαν στην υπερταχεία «Thallys» όπου επέβαιναν και άλλοι 554 επιβάτες.

Στην πρώτη στάση, τις Βρυξέλλες, επιβιβάστηκαν νέοι επιβάτες, ανάμεσα τους και ο 26χρονος Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Χαζάνι. Αυτός καθόταν στο τελευταίο βαγόνι.

O Άλεκ Σκαρλάτος AP Photo/Francois Mori

Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, ο Ελ Χαζάνι πήγε στην τουαλέτα προκειμένου να οπλίσει το Καλάσνικοφ που είχε καλά κρυμμένο.

Ο Σκαρλάτος που είχε θητεύσει στο Αφγανιστάν και είχε εμπειρία από όπλα, άκουσε τον θόρυβο του Καλάσνικοφ.

Αμέσως μετά ακούγεται μία ριπή με τον Έλληνα ομογενή να φωνάζει στους φίλους του:

«Πιάστε τον».

Εκείνοι χωρίς να χάσουν χρόνο όρμησαν πάνω στον ένοπλο Μαροκινό.

Στην 4η Περιφέρεια του Όρεγκον, ο Σκαρλάτος, εμφανίστηκε σε μια τελευταία δημοσκόπηση να βρίσκεται σε καθεστώς εκλογικής ισοπαλίας με την Δημοκρατική αντίπαλό του, Βαλ Χόιλ, παρ’ όλα αυτά η προσκείμενη στους Ρεπουμπλικανούς πηγή της έρευνας (RRH Elections) αφήνει περιθώρια για σκεπτικισμό ως προς την απόλυτη ακρίβεια των στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, ο ομογενής υποψήφιος, ελπίζει πως ο δρόμος προς τη νίκη είναι υπαρκτός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ