ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο όρος του Κιέβου για διάλογο με τη Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο όρος του Κιέβου για διάλογο με τη Μόσχα
«Ο κύριος όρος του προέδρου της Ουκρανίας είναι η αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας», έγραψε ο Ντανίλοφ στο Twitter AP

Την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θέτει ως όρο το Κίεβο προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη πως ο κύριος όρος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία θα ήταν η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Ο κύριος όρος του προέδρου της Ουκρανίας είναι η αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας», έγραψε ο Ντανίλοφ στο Twitter.

Ο αξιωματούχος, Ολέξιι Ντανίλοφ, δήλωσε πως η Ουκρανία χρειάζεται επίσης την «εγγύηση» σύγχρονων συστημάτων άμυνας, αεροπλάνων, αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Εγγύηση - σύγχρονη αεροπορική άμυνα, αεροπλάνα, άρματα μάχης και πύραυλοι μακρού βεληνεκούς. Στρατηγική - προληπτικά βήματα. Οι ρωσικοί πύραυλοι πρέπει να καταστρέφονται πριν από την εκτόξευση στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα (8/11), πως είναι ανοικτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως μόνο σε «αυθεντικές» διαπραγματεύσεις που θα αποκαθιστούν τα σύνορα της Ουκρανίας, θα της αποδίδουν αποζημίωση για τις ρωσικές επιθέσεις και θα τιμωρούν εκείνους που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κίεβο να αμπεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της για συνομιλίες με την Ρωσία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ