ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέες συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Τουρκία: Νέες συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν
Ο 81χρονος ιεροκήρυκας θεωρείται από τον Ερντογάν ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 AP/Chris Post

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη την σύλληψη 27 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί που είχαν προηγουμένως αποταχθεί και είναι ύποπτοι για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μαύρο πρόβατο για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.

Αυτοί οι 27, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός και δύο άλλοι αξιωματικοί του στρατού, θύματα ήδη των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα, συνελήφθησαν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ καταζητούνται ακόμη 7 άτομα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη σε πέντε τουρκικές επαρχίες, έχει στόχο στις τάξεις του στρατού και της δικαιοσύνης μέλη ή υποστηρικτές της «τρομοκρατικής οργάνωσης Fetö», που είναι το ακρώνυμο που χρησιμοποιείται από τις αρχές για το δίκτυο του Γκιουλέν.

Επιπλέον, 5 άτομα, που είναι ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν, συνελήφθησαν καθώς ετοιμαζόντουσαν να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Προηγούμενη επιχείρηση για τη σύλληψη υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο αυτό τον Οκτώβριο είχε οδηγήσει στην σύλληψη περισσότερων από 700 ανθρώπων που ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις δραστηριότητες χρηματοδότησης του δικτύου Γκιουλέν.

Ο άλλοτε πολύτιμος σύμμαχος του Ερντογάν, που έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για διάδοση κατηγοριών για διαφθορά κατά της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός.

Ο 81χρονος ιεροκήρυκας θεωρείται από τον Ερντογάν ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Έκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 300.000 συλλήψεις, ιδιαίτερα στις τάξεις της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του στρατού και μεταξύ των διανοούμενων και των δημοσιογράφων.

Η Τουρκία αξιώνει από την Σουηδία και τη Φινλανδία την έκδοση γκιουλενιστών που ζουν στο έδαφός τους, θέτοντάς την ως προϋπόθεση για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της προσχώρησης των δύο χωρών στο NATO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ