ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικανοί - Νίκη Ρεπουμπλικάνων δείχνουν οι προβλέψεις

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικανοί - Νίκη Ρεπουμπλικάνων δείχνουν οι προβλέψεις
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμούν οι αναλυτές AP Photo/John Locher

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμέτρηση για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με τις προβλέψεις να «δείχνουν» επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων, που τις τελευταίες ημέρες ενδυναμώθηκαν και από την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης —αν και πολύ πιο οριακή— πλειοψηφία στη Γερουσία.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNNi, το 47% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τον Τζο Μπάιντεν. Το 61% θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ασχοληθεί όσο πρέπει με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας.

Μόλις το 28% υποστηρίζει πως τα πράγματα πάνε πολύ καλά ή αρκετά καλά, ενώ στον αντίποδα 7 στους 10 (72%) λένε ότι τα πράγματα πάνε «όμορφα» ή «πολύ» άσχημα, δείχνοντας έτσι πως το εκλογικό σώμα επιζητά αλλαγή κατεύθυνσης.

Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, ενώ σε δημοσκόπηση των Associated Press και NORC Center for Public Affairs Research τον Οκτώβριο, μόνο το 43% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ μόνο το 25% δήλωσε ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει μια υποψηφιότητα στις προεδρικές του 2024 έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία για τους Ρεπουμπλικάνους, στο Οχάιο, ένα από τα βιομηχανικά προπύργια της χώρας, λέγοντας: «Αν θέλετε να βάλετε τέλος στην καταστροφή της χώρας σας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο, οφείλετε να ψηφίσετε αύριο ρεπουμπλικάνους».

Τριγυρισμένος από μια πλημμυρίδα από κόκκινα κασκέτα, ο 76χρονος δισεκατομυριούχος ανακοίνωσε πως θα κάνει «μια πολύ μεγάλη ανακοίνωση την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο Μαρ-α-Λάγκο», την κατοικία του στη Φλόριντα, ξέροντας καλά πως μια νίκη των υπαρχηγών του στις σημερινές ψηφοφορίες θα μπορούσε να του προσφέρει το ιδεώδες εφαλτήριο για μια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν ολοένα περισσότερο σίγουροι για τις πιθανότητές τους να πάρουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, όχι απλά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά το κλασικό σενάριο των «midterms». Ονειρεύονται «κόκκινο κύμα», από το χρώμα της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς.

Ψήφος «τιμωρίας»

Ιστορικά, οι ενδιάμεσες εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, που πολύ σπάνια γλιτώνει από την ψήφο τιμωρίας.

Μπροστά στην αποτελεσματικότητα της ρεπουμπλικανικής εκστρατείας, που έβαλε στο επίκεντρο τον πληθωρισμό, οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν περισσότερο τις τελευταίες ημέρες να προβάλουν πρωτοβουλίες του κ. Μπάιντεν για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, την αύξηση της απασχόλησης στη βιομηχανία... Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα δουν τα οφέλη παρά χρόνια αργότερα.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, μέσω ιδίως μιας συνάντησης με τον πάστορα Αλ Σάρπτον, που χαίρει μεγάλου σεβασμού, έκανε επίσης προσπάθεια της ύστατης στιγμής να κινητοποιήσει τους αφροαμερικανούς, που είχαν διαδραματίσει ρόλο κλειδί στην εκλογική του νίκη του 2020. Όμως η άνοδος των τιμών (8,2% κατά μέσο όρο σε διάστημα έτους) παραμένει μακράν η κύρια ανησυχία των Αμερικανών και οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως «ο πρόεδρος της μεσαίας τάξης» δεν φαίνεται να καρποφορούν.

Ο Τζο Μπάιντεν λέει πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά η προοπτική δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του —προσεχώς θα είναι 80 ετών— όσο και της χαμηλής δημοτικότητάς του.

Ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου θα είχε βαριές συνέπειες για τον δημοκρατικό πρόεδρο, ο οποίος μέχρι τώρα λέει πως έχει την «πρόθεση» να είναι υποψήφιος το 2024, οπότε και θα επαναληφθεί ενδεχομένως η μονομαχία του 2020.

Οι πολιτείες - κλειδιά

Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν και Νεβάδα θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί έχουν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ωστόσο αυτή η διευρυμένη εξουσία μπορεί να χαθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκδικούνται εκ νέου όπως και οι 35 έδρες της Γερουσίας.

Όλοι οι προβολείς είναι έτσι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, πρώην προπύργιο της χαλυβουργίας, όπου ο πολυεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό πρώην δήμαρχο μιας μικρής πόλης Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη θέση στη Γερουσία, καθώς απ' αυτή την έδρα θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία των εξουσιών στην άνω βουλή με τις τεράστιες εξουσίες.

Όπως το 2020, η Τζόρτζια είναι κι αυτή στην καρδιά της αντιπαράθεσης. Ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ, πρώτος μαύρος βουλευτής που εξελέγη ποτέ σ' αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου, επιχειρεί να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, αφροαμερικανό πρώην αθλητή, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τον πρώην πρόεδρο.

Η Αριζόνα, το Οχάιο, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα είναι επίσης θέατρα σφοδρών μαχών, όπου οι δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υποψηφίους του Ντόναλντ Τραμπ που ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.

Τα πρώτα exit poll

Οι κάλπες της ανατολικής ακτής κλείνουν νωρίτερα από ό,τι στη δυτική ακτή, ωστόσο τα exit poll δεν αναμένονται πριν από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Μια καλύτερη εικόνα από τις προγνώσεις για το αποτέλεσμα που βασίζεται στα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ενδεικτικά, οι πρώτες πολιτείες που θα δώσουν αποτέλεσμα θα είναι η Ινδιάνα και το Κεντάκι, περί τις 02:00 ώρα Ελλάδας, οι κάλπες της Νέας Υόρκης θα κλείσουν περί τις 04:00 ώρα Ελλάδας, όπως και η Μινεσότα και το Ουινσκόνσιν, η Καλιφόρνια και οι περισσότερες πολιτείες της δυτικής ακτής θα δώσουν προγνώσεις αποτελεσμάτων στις 06:00 ώρα Ελλάδας -εφόσον η ψηφοφορία δεν πάρει παράταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ