ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικά πυρά κατά Ιταλίας για το Ocean Viking με τους 234 μετανάστες

Γαλλικά πυρά κατά Ιταλίας για το Ocean Viking με τους 234 μετανάστες
Η απόφαση των ιταλικών αρχών «αντίκειται προς το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο (AP Photo/Andoni Lubaki) / (Φωτογραφία αρχείου)

Η γαλλική κυβέρνηση στηλίτευσε την Τρίτη (8/11) τη συμπεριφορά των ιταλικών αρχών καθώς αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του Ocean Viking.

Το Ocean Viking πλέει στα ανοικτά της Σικελίας και μεταφέρει 234 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Η απόφαση των ιταλικών αρχών «αντίκειται προς το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αναμέναμε διαφορετική συμπεριφορά από μια χώρα που είναι σήμερα η βασικότερη ωφελούμενη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης», πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα χθες βράδυ, η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι «ευχαρίστησε» τη Γαλλία, η οποία κατ’ αυτήν συμφώνησε να ελλιμενιστεί το Ocean Viking σε κάποιο από τα λιμάνια της.

Πρόσθεσε πως η Ρώμη «εκτιμά» την «απόφαση της Γαλλίας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί μπροστά στην μεταναστευτική κρίση, που ως τώρα είχαν αφεθεί να την επωμίζονται η Ιταλία και κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες, ανοίγοντας τα λιμάνια της στο πλοίο Ocean Viking».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, το ζήτημα διευθετήθηκε από την κυρία Μελόνι και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της COP27, η οποία διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως το πλοίο βρίσκεται «προς το παρόν» σε ιταλικά ύδατα», όπου θα παραμείνει «ως αύριο (σ.σ. Τετάρτη 9/11) το μεσημέρι τουλάχιστον». Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée ζήτησε από τις αρχές της Γαλλίας να της υποδείξουν ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους 234 διασωθέντες, που βρίσκονται πάνω στο πλοίο της εδώ και 18 ημέρες.

Καταγράφεται «απόλυτο αδιέξοδο» εξαιτίας «της σιωπής της Ιταλίας», εξήγησε η διευθύντρια της ΜΚΟ, η Σοφί Μπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ