ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε υπουργός - Τριγμοί στην κυβέρνηση Σούνακ

Βρετανία: Παραιτήθηκε υπουργός - Τριγμοί στην κυβέρνηση Σούνακ
Ο Σερ Γκάβιν Γουίλιαμσον κατηγορείται για καταχρηστική συμπεριφορά προς συναδέλφους βουλευτές και δημόσιους υπαλλήλους (AP Photo/Alastair Grant, File)

Ο Βρετανός  πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με την κρίση του μετά την παραίτηση του υπουργού Σερ Γκάβιν Γουίλιαμσον έπειτα από καταγγελίες περί εκφοβισμού.

Ο Σούνακ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους βουλευτές στις «Ερωτήσεις του Πρωθυπουργού» και αναμένεται να ερωτηθεί πότε έλαβε γνώση των λεπτομερειών των καταγγελιών.

Ο Σερ Γκάβιν κατηγορείται για καταχρηστική συμπεριφορά προς συναδέλφους βουλευτές και δημόσιους υπαλλήλους, αν και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει «κακή κρίση και ηγεσία» από τον Σούνακ.

Ο Σερ Γκάβιν διορίστηκε υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο αφού ο Σούνακ, στενός πολιτικός σύμμαχος, κέρδισε την ηγεσία των Τόρις μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Οι καταγγελίες εναντίον του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όταν οι The Sunday Times δημοσίευσαν μια σειρά από εκρηκτικά μηνύματα που έστειλε τον περασμένο μήνα στην τότε αρχηγό, Γουέντι Μόρτον.

Στα μηνύματα, φαίνεται να διαμαρτύρεται για το ότι δεν είχε προσκληθεί στην κηδεία της βασίλισσας, αλλά και να προειδοποιεί την κα Μόρτον «να μην τον πιέζει» και πως «για όλα υπάρχει ένα τίμημα».

Σύμφωνα με τη Guardian, ένας δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας έχει επίσης υποβάλει καταγγελία εναντίον του, ενώ και η πρώην αναπληρωτής του, Αν Μίλτον, ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε συμπεριφερθεί με «απειλητικό» και «εκφοβιστικό» τρόπο προς τους βουλευτές.

Ο πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικ Μπέρι είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Σούνακ για την καταγγελία της κυρίας Μόρτον στις 24 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν από τον διορισμό του Σερ Γκάβιν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο πρωθυπουργός «ήξερε ότι υπήρχε διαφωνία», αλλά ότι δεν γνώριζε την «ουσία» των μηνυμάτων μέχρι τη δημοσίευσή τους από τους Sunday Times.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Σούνακ είπε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα μηνύματα ήταν «μη αποδεκτή», αλλά ερωτηθείς εάν ισοδυναμούσε με εκφοβισμό είπε ότι ήταν «σωστό να αφήσουμε να ολοκληρωθεί μια ανεξάρτητη διαδικασία καταγγελιών».

Είναι η τρίτη φορά που ο Σερ Γκάβιν οδηγείται σε παραίτηση από την κυβέρνηση. Στην επιστολή παραίτησής του, είπε ότι απορρίπτει τον «χαρακτηρισμό» των ισχυρισμών «σχετικά με την προηγούμενη συμπεριφορά μου», αλλά ένιωθε ότι είχαν γίνει «περισπασμός από την καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι ζήτησε συγγνώμη από τον παραλήπτη των γραπτών μηνυμάτων και θα συμμορφωθεί με τη διαδικασία καταγγελιών για να «καθαρίσει το όνομά μου από τυχόν αδικήματα».

Αργότερα έγραψε στο Twitter ότι δεν θα έπαιρνε αποζημίωση απόλυσης, που παραδοσιακά δίνονταν στους υπουργούς όταν αποδεσμεύονται από τα καθήκοντά τους.

Σε απάντηση, ο Σούνακ είπε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση «με μεγάλη λύπη» και ευχαρίστησε τον Σερ Γκάβιν για την «προσωπική του υποστήριξη και πίστη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ