ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές: Ποιοι Ελληνοαμερικανοί επανεκλέγονται

Ενδιάμεσες εκλογές: Ποιοι Ελληνοαμερικανοί επανεκλέγονται
Και άρωμα… Ελλάδας έχουν οι ενδιάμεσες εκλογές (AP Photo/Gillian Flaccus)

«Χαμόγελα» στην ομογένεια των ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς τουλάχιστον τέσσερις από τους Ελληνοαμερικανούς ομοσπονδιακούς βουλευτές επανεκλέγονται.

Πρόκειται για τους Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κωνσταντίνο (Γκας) Μπιλιράκη, τον Τζον Σαρμπάνη και τον Κρις Πάπας, οι οποίοι σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα» βγήκαν αλώβητοι από την εκλογική διαδικασία και ανανεώνουν τις θητείες τους.

Ο Γκας Μπιλιράκης(House Television via AP)

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη ρευστό αναφορικά με την επί χρόνια βουλευτή της 1ης περιφέρειας Ντίνα Τάιτους, η οποία προηγείται μεν του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Μαρκ Ρόμπερτσον, ωστόσο η καταμέτρηση βρίσκεται στο 63% και έχει ακόμη δρόμο.

Η Ντίνα Τάιτους(AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Ο Ρεπουμπλικάνος Άλεκ Σκαρλάτος, στην 4η Περιφέρεια του Όρεγκον, βρίσκεται πίσω στην καταμέτρηση, ωστόσο προσώρας κανένα αμερικανικό ΜΜΕ δεν έχει προχωρήσει σε πρόβλεψη.

O Άλεκ Σκαρλάτος AP Photo/Francois Mori

Τα αποτελέσματα που έχουν «κλείσει»

Ειδικότερα, στα αποτελέσματα που έχουν ήδη κλείσει:

Στην Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικος υποψήφιος Κυβερνήτης, Τσάρλι Κριστ ηττήθηκε, όπως αναμενόταν, από τον πανίσχυρο Ρεπουμπλικανό νυν Κυβερνήτη, Ρον ντε Σάντις (Ron De Santis)

Στην 12η Περιφέρεια της ίδιας Πολιτείας, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ (Kimberly Walker) και ανανέωσε πανηγυρικά μια ακομη θητεία. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης συγκέντρωνε πάνω από το 70%.

Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη ανακηρύχθηκε νικήτρια πολύ πριν προχωρήσει εκτενώς η καταμέτρηση.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη(AP Photo/Susan Walsh, Pool, File)

Ήδη, στο 70% της καταμέτρησης, ο αντίπαλός της και πρώην Βουλευτής Μαξ Ρόουζ, υπολοιπόταν κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η πρωτοεμφανιζόμενη στα ομοσπονδιακά κοινά – τότε – Μαλλιωτάκη, είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά.

Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες εκλογικών προβλέψεων είχαν «κλειδώσει» εδώ και εβδομάδες την αναμέτρηση στην Ρεπουμπλικανή πολιτικό, παρότι αρχικά είχε προδιαγραφεί για τις πλέον αμφίρροπες.

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, διατηρώντας στην μεγαλύτερη διάρκεια της καταμέτρησης μια διαφορά ανώτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν.

Το Τζον ΣαρμπάνηςWikipedia

Στην 1η Περιφέρεια του Νιού Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάπας, μετά από μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, αναδείχθηκε νικητής απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ, με το Associated Press να τον ανακηρύσσει νικητή λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Κρις Πάπας(AP Photo/Charles Krupa, Pool, File)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ