ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρές μάχες στη νότια Ουκρανία - Εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Σκληρές μάχες στη νότια Ουκρανία - Εκατομμύρια χωρίς ρεύμα
Οι κάτοικοι του Μικολάιβ είπαν ότι είδαν τανκς στους δρόμους της πόλης, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες (AP Photo/Aleksandr Shulman)

Σφοδρές μάχες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολή της. Την ίδια ώρα, εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι συνεχίζουν να λεηλατούν και να καταστρέφουν τις υποδομές στη Χερσώνα. «Στις 7 Νοεμβρίου, μια συνοδεία φορτηγών πέρασε πάνω από το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhova φορτωμένη με οικιακές συσκευές και οικοδομικά υλικά», ανέφερε σε δήλωση, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσυναρμολογούσαν πύργους κινητής τηλεφωνίας και αφαιρούσαν εξοπλισμό.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε περισσότερους από 30 οικισμούς στις περιοχές Χερσώνα και Μικολάιβ, ενώ στην Ζαπορίζια, οι ρωσικές αρχές ανάγκασαν τους κατοίκους να δεχτούν ρωσικά διαβατήρια μετά την κατάσχεση των ουκρανικών εγγράφων τους, ανέφερε ακόμα η δήλωση.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο έναν διορισμένο από τη Ρωσία δήμαρχο στην πόλη Snihurivka, ανατολικά του Μικολάιβ, είπε ότι οι κάτοικοι είχαν δει τανκς στους δρόμους της πόλης, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες.

«Επικοινώνησαν (κάτοικοι) κατά τη διάρκεια της ημέρας και είπαν ότι κυκλοφορούσαν τανκς και ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, σφοδρές μάχες διεξάγονταν στα περίχωρα της πόλης», είπε ο δήμαρχος Γιούρι Μπαραμπασόφ.

Ο Κίριλ Στρεμούσοβ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην Χερσώνα, ανέφερε στο Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν σε τρία μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Snihurivka.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Μικολάιβ Βιτάλι Κιμ, παραθέτοντας προφανώς μια υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ Ρώσων στρατιωτικών, υπαινίχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ήδη απωθήσει τους Ρώσους από την περιοχή.

«Τα ρωσικά στρατεύματα διαμαρτύρονται ότι έχουν ήδη πεταχτεί έξω από εκεί», είπε ο Κιμ σε δήλωση στο κανάλι του στο Telegram.

Εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε 14 περιοχές συν την πρωτεύουσα Κίεβο, αλλά σε μια βάση σταθεροποίησης και όχι έκτακτης ανάγκης. Οι προγραμματισμένες ωριαίες διακοπές ρεύματος θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη, δήλωσε η εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας, Ukrenergo.

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, όταν οι μέσες θερμοκρασίες πέφτουν συνήθως αρκετούς βαθμούς υπό το 0 και φτάνουν έως και τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Ο Μαξίμ Κοζίτσκι, κυβερνήτης του Λβιβ, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος διάρκειας περίπου τριών ωρών σήμερα στην περιοχή. Υπενθύμισε επίσης στις επιχειρήσεις ότι εκτός των ωρών εργασίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ρεύμα για την τροφοδοσία εξωτερικών φώτων ή διαφημίσεων. Στο μήνυμα στο Telegram, είπε: «Ευχαριστώ όλους όσους δέχονται την κατάσταση με κατανόηση. Πρέπει να περάσουμε μαζί αυτό το δύσκολο στάδιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ