ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για νέο προσφυγικό κύμα το χειμώνα

Ουκρανία: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για νέο προσφυγικό κύμα το χειμώνα
Υπάρχουν σημάδια αυξημένης μετακίνησης πέρα από τα σύνορα και οι γειτονικές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους (AP Photo/Markus Schreiber, File)

Με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν να στοχεύουν τις κρίσιμες υποδομές, το ηλεκτρικό δίκτυο και τις μονάδες θέρμανσης της Ουκρανίας, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων που θα εισέλθει με τους χειμερινούς μήνες.

Επί του παρόντος εκτιμάται ότι 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στην Ουκρανία και οι χώρες που συνορεύουν μαζί της ανοίγουν ξανά τα κέντρα υποδοχής και ανανεώνουν τις προμήθειες τροφίμων, καθώς προετοιμάζονται για την πιθανή εισροή εκατοντάδων χιλιάδων από αυτούς σε αυτόν που προβλέπεται να είναι ένας πολύ κρύος και ανεξέλεγκτος χειμώνας.

Δεν έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση σε αριθμούς μέχρι στιγμής αυτό το φθινόπωρο, αλλά φιλανθρωπικές οργανώσεις λένε ότι υπάρχουν σημάδια αυξημένης μετακίνησης πέρα από τα σύνορα και εντείνουν τις προετοιμασίες τους.

«Είναι αισθητή η αύξηση των αριθμών και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί κατά 15%. Μας καλούν άτομα που μένουν ήδη στο Κόσιτσε και αναζητούν κατάλυμα για μέλη της οικογένειας και γνωστούς που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters ο Ρόμαν Ντόχοβιτς, συντονιστής βοήθειας για την πόλη Κόσιτσε στην ανατολική Σλοβακία.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της σλοβακικής κυβέρνησης προβλέπει την πιθανή εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών τους επόμενους μήνες.

Σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πύλες για τους πρόσφυγες από τη ρωσική εισβολή, η πόλη Przemyśl στην ανατολική Πολωνία, επικρατούσε σε μεγάλο βαθμό ησυχία. Μόλις μερικές δεκάδες άτομα μένουν στο τοπικό κέντρο υποδοχής, ένα κλάσμα από τους 4.000 που διέμεναν εκεί την άνοιξη.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα, από καιρό περιμέναμε ότι μπορεί να είναι δύσκολος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάποιο νέο κύμα προσφύγων», δήλωσε ο Witold Wołczyk από το δημαρχείο του Przemyśl.

Στην Ουγγαρία, η Zsófia Dobis-Lucski, εκπρόσωπος της Hungarian Reformed Church Aid, μιας ΜΚΟ που εργάζεται στα σύνορα, είπε ότι ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων στο σιδηροδρομικό σταθμό Záhony κοντά στα σύνορα είχε δεκαπλασιαστεί σε περίπου 300-500 από τότε που εντάθηκαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε ουκρανικές πόλεις.

Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι κάτω από τους 1.000 ημερησίως που παρατηρήθηκαν την άνοιξη, αλλά οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία αναμένεται να ενισχύσουν τις αφίξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες είναι επί του παρόντος εγγεγραμμένοι σε διάφορα συστήματα προστασίας σε όλη την Ευρώπη. Μετά από μια αρχική αύξηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειπαν την Ουκρανία μειώθηκε στα τέλη της άνοιξης, με ορισμένους να επιστρέφουν μετά την απελευθέρωση των περιοχών στις οποίες διέμεναν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ