ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές: Αμφίρροπη η μάχη – Όλα τα βλέμματα σε Αριζόνα και Νεβάδα

Ενδιάμεσες εκλογές: Αμφίρροπη η μάχη – Όλα τα βλέμματα σε Αριζόνα και Νεβάδα
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμενα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, ενώ οι υποψήφιοι στη Τζόρτζια θα κριθούν σε επαναληπτικό γύρο στις 6 Δεκεμβρίου AP Photo/Ben Gray

Αμφίρροπη είναι ακόμα η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, ενώ οι υποψήφιοι στη Τζόρτζια θα κριθούν σε επαναληπτικό γύρο στις 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το CNNi, τουλάχιστον 400.000 ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί μόνο στην περιοχή Μαρικόπα της Αριζόνα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι Δημοκρατικοί πάντως δίνουν σκληρή μάχη, με τον Τζον Φέρερμαν να εκτιμάται πως θα ανατρέψει τα προγνωστικά στην Πενσιλβάνια και θα κερδίσει την έδρα, ενισχύοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους.

Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές μια «καλή ημέρα για την Αμερική» καθώς όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα για τους Δημοκρατικούς να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία.

Δεσμεύθηκε πως θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους «αλλά», όπως είπε, «δεν θα επιτρέψω πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, σε περαιτέρω όξυνση της κλιματικής αλλαγής ή στη συσσώρευση περισσότερου πλούτου στα υψηλά εισοδήματα.

«Η δημοκρατία μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους. Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Είχαμε μια εκλογική διαδικασία χτες και είναι μια καλή ημέρα για τη Δημοκρατία. Αν και δεν ξέρουμε ακόμη τα αποτελέσματα από όλες τις Πολιτείες, πρέπει να σας πω πως το περιβόητο «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε ποτέ. Ήταν, όμως, μια δυνατή ημέρα και για τους Δημοκρατικούς», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το εκλογικό σώμα έστειλε σαφές μήνυμα ότι είναι εξοργισμένο και εμείς το λάβαμε», συνέχισε.

«Θα πω περισσότερα το απόγευμα, όμως χάρη στους δημοσκόπους και τους εργαζόμενους, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, διασφαλίστηκε η αξιοπιστία της διαδικασίας ψήφισης, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί και χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων που έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξαν την οικονομική μου ατζέντα. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ ακόμη και με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου, αλλά δεν θα επιτρέψω πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, σε περαιτέρω όξυνση της κλιματικής αλλαγής ή στη συσσώρευση περισσότερου πλούτου στα υψηλά εισοδήματα. Η δική μου πολιτική εστιάζει στα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Κανένας που βγάζει κάτω από 4.000 δολάρια δεν πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με αύξηση της φορολογίας», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το εκλογικό σώμα, μίλησε. Δεν επιθυμεί να βλέπει μια διαρκή εκλογική διαμάχη μεταξύ των κομμάτων. Νιώθω πλέον αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για τη νεολαία μας. Ποτέ δεν ήταν καλό το να στοιχιματίζει κάποιος εναντίον των ΗΠΑ κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές».

«Θυμηθείτε ποιοι στο δ... είμαστε («Remember who the hell we are»), είμαστε οι ΗΠΑ» υπογράμμισε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο μεγαλείο και τα επιτεύγματα του αμερικανικού έθνους. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε» τόνισε.

Τέλος, απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, ενώ αναφέρθηκε και στη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματα του Πούτιν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες πριν από τη νέα του τηλεοπτική εμφάνιση, ο κ. Μπάιντεν είχε δηλώσει μέσω twitter πως «πρέπει να παλέψουμε για τη Δημοκρατία, δεν είναι δεδομένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ