ΚΟΣΜΟΣ

G20: Δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως στη Σύνοδο ο Βλαντίμιρ Πούτιν

G20: Δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως στη Σύνοδο ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Πούτιν θα εκπροσωπηθεί στην G20 από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 20 εθνών (G20) στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη στο CNNi η ρωσική πρεσβεία στην Ινδονησία.

Ο Πούτιν θα εκπροσωπηθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε η Γιούλια Τομσκάγια, επικεφαλής του πρωτοκόλλου στην πρεσβεία.

Η Τομσκάγια πρόσθεσε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να σκέφτεται εάν θα συμμετάσχει σε μια από τις συναντήσεις εικονικά.

Η απόφαση του Πούτιν να μην συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον γλιτώνει από την αμηχανία να βρεθεί αντιμέτωπος –ή να τον αποφύγουν– με άλλους παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενόψει της εκδήλωσης, οι δυτικές χώρες και η Ουκρανία πίεσαν την Ινδονησία, τη χώρα υποδοχής της G20, να εντείνει την καταδίκη της για τη Μόσχα και να αποσύρει την πρόσκλησή της προς τον Πούτιν για τη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρει το CNNi.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20. Ανώτερα μέλη της κυβέρνησής του αποχώρησαν από τις εκδηλώσεις της G20 όπου ήταν παρόντες Ρώσοι εκπρόσωποι.

Όμως η Τζακάρτα αντιστάθηκε στην πίεση και προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερη. Προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής ως φιλοξενούμενο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 εάν παρευρεθεί ο Πούτιν. Στις συναντήσεις αναμένεται να συμμετάσχει εικονικά.

Στη G20 ο Κινέζος πρόεδρος

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συνάντησε τον Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο, αναμένεται επίσης να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής και να συναντήσει τον Μπάιντεν για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα εάν ο Σι θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής ή αν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν. Όμως την Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές ότι θα έχει συνομιλίες με τον Σι στο Μπαλί.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν σχεδιάζει να κάνει «θεμελιώδεις παραχωρήσεις» και ότι θα συζητήσουν την οικονομία και το εμπόριο. Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο θα ήταν το μήνυμά του για τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν εάν η Κίνα μετακινηθεί στο αυτοδιοικούμενο νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ