ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: «Ρυθμιστές» Αριζόνα και Νεβάδα - Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: «Ρυθμιστές» Αριζόνα και Νεβάδα - Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα
Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες της Βουλής που χρειάζονται για την πλειοψηφία, σύμφωνα με την Edison Research αργά την Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει 197 (AP Photo/J. David Ake)

Στην Αριζόνα και τη Νεβάδα είναι στραμμένη η προσοχή σήμερα Παρασκευή (11 Νοεμβρίου), όπου εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι που δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί, κατέχουν το «κλειδί» για τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, τρεις ημέρες αφότου οι Αμερικανοί ψήφισαν στις ενδιάμεσες εκλογές.

Είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία σαρώνοντας τις αναμετρήσεις και στις δύο πολιτείες. Μια διάσπαση, ωστόσο, θα μετατρέψει τον δεύτερο γύρο των εκλογών για τη Γερουσία της 6ης Δεκεμβρίου στη Τζόρτζια σε μάχη πληρεξουσίου για το κοινοβούλιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, κυριαρχεί στους δικαστικούς διορισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι πλησίαζαν σιγά-σιγά στο να αφαιρέσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν, κάτι που θα τους έδινε ουσιαστικά δικαίωμα βέτο στη νομοθετική του ατζέντα και θα τους επέτρεπε να ξεκινήσουν μια σειρά από έρευνες για την κυβέρνησή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες της Βουλής που χρειάζονται για την πλειοψηφία, σύμφωνα με την Edison Research αργά την Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει 197. Αυτό αφήνει 27 έδρες ακόμη να καθοριστούν, για ορισμένες από τις οποίες αναμένονται στενές αναμετρήσεις.

CNNi

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εάν αναλάβουν οι Ρεπουμπλικάνοι, μια έκβαση που περιέγραψε ως αναπόφευκτη την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο ίδιος και ο Μακάρθι είχαν μιλήσει, αλλά είπε ότι δεν είχε ακόμη εγκαταλείψει την ελπίδα ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επικρατήσουν στη Βουλή, παρά τις δύσκολες πιθανότητες.

«Είναι ακόμα ζωντανές», είπε για τις πιθανότητές τους.

Το αποτέλεσμα των αγώνων για τη Γερουσία της Αριζόνα και της Νεβάδα, όπου οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να αποκρούσουν τους Ρεπουμπλικάνους, μπορεί να μην είναι γνωστό για μέρες ακόμη. Αξιωματούχοι και στις δύο πολιτείες δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των αμέτρητων ψήφων διά αλληλογραφίας.

Τα αποτελέσματα της Τρίτης απείχαν πολύ από το σαρωτικό «κόκκινο κύμα» που περίμεναν οι Ρεπουμπλικάνοι, παρά τα αναιμικά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν και τη βαθιά απογοήτευση των ψηφοφόρων για τον σχεδόν άνευ προηγουμένου πληθωρισμό.

Οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν τους Ρεπουμπλικάνους ως εξτρεμιστές, επισημαίνοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εξαλείψει το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση και τους εκατοντάδες Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που προώθησαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες.

Ακόμη και μια στενή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή θα είναι σε θέση να απαιτήσει παραχωρήσεις με αντάλλαγμα ψήφους για καίρια ζητήματα όπως η αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας. Αλλά με λίγες ψήφους να περισσεύουν, ο ΜακΚάρθι μπορεί να δυσκολευτεί να κρατήσει ενωμένη την κοινοβουλευτική ομάδα του - ιδιαίτερα τη σκληρή δεξιά παράταξη που ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον Τραμπ και δεν ενδιαφέρεται για συμβιβασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ