ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μια «ανάσα» από τη Χερσώνα ο στρατός – Προελαύνει στα νότια ανακαταλαμβάνοντας οικισμούς

Ουκρανία: Μια «ανάσα» από τη Χερσώνα ο στρατός – Προελαύνει στα νότια ανακαταλαμβάνοντας οικισμούς
Στην ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «δεκάδες ουκρανικές σημαίες έχουν ήδη επιστρέψει στη θέση που τους αξίζει» ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ουκρανία λέει ότι έχει ανακτήσει δεκάδες οικισμούς στα νότια της χώρας καθώς οι δυνάμεις της πλησιάζουν στα περίχωρα της Χερσώνας, ενώ η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματά της έχουν αρχίσει να υποχωρούν από τη βασική νότια πόλη.

Στην ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «δεκάδες ουκρανικές σημαίες έχουν ήδη επιστρέψει στη θέση που τους αξίζει».

«Σήμερα έχουμε καλά νέα από το νότο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Σαράντα ένας οικισμοί απελευθερώθηκαν».

Ώρες αφότου η Ουκρανία διεκδίκησε την απελευθέρωση της πόλης-κλειδί Snihurivka, εμφανίστηκαν εικόνες με χαλαρούς στρατιώτες από την 28η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας με ουκρανική σημαία στην Kyslivka, ένα χωριό λίγο έξω από την Klapaya και περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Χερσώνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας ότι η απόσυρσή του βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε: «Οι ρωσικές μονάδες στρατευμάτων ελίσσονται σε προετοιμασμένη θέση στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο».

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να είναι ορατές στη Χερσώνα, με τα ουκρανικά στρατεύματα να συνεχίζουν την προέλασή τους από τρεις κατευθύνσεις - από βορρά, ανατολικά και δυτικά - καθώς ο μεγάλος θύλακας γύρω από την πόλη που κάποτε κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να συρρικνώνεται.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αποχωρήσει η Ρωσία από την Χερσώνα.

Η Ρωσία έχει ακόμη 40.000 στρατιώτες στην περιοχή και οι πληροφορίες έδειξαν ότι οι δυνάμεις της παρέμειναν μέσα και γύρω από την πόλη, δήλωσε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη. «Δεν είναι τόσο εύκολο να αποσυρθούν αυτά τα στρατεύματα από τη Χερσώνα σε μία ή δύο ημέρες. Θα πάρει τουλάχιστον μία εβδομάδα».

Ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, υπολόγισε επίσης ότι περισσότερες από τις μισές ρωσικές δυνάμεις που είχαν σταθμεύσει στη δεξιά όχθη εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκεί – μια δύναμη που προηγουμένως είχε υπολογιστεί σε 20.000.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η 4η Τακτική Στρατιωτική Βάση υποτίθεται ότι έχει μεταφερθεί στην αριστερή όχθη. Οι υπόλοιποι είναι ακόμα εκεί, πολεμούν, διεξάγουν στρατιωτικές δραστηριότητες με στόχο να παρέχουν κάλυψη σε άλλους να φύγουν», πρόσθεσε ο Σκιμπίτσκι.

Σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι, οι Ρώσοι υποχωρούν από τη δεύτερη γραμμή άμυνας, στην οποία απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στις αρχές Οκτωβρίου. Αλλά έχουν χτίσει μια γραμμή άμυνας γύρω από την Χερσώνα και υποστήριξε ότι «ο χρόνος θα δείξει» εάν θα επιλέξουν να υπερασπιστούν την πόλη.

Αργά την Πέμπτη υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις από βομβαρδισμούς γύρω από τη Nova Kakhovka, μια υδροηλεκτρική εγκατάσταση μήκους 30 μέτρων που το Κίεβο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος των Ρώσων.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα υποχωρήσουν από τη δυτική όχθη του Ντνίπρο, που περιλαμβάνει τη Χερσώνα, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει η Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την περιοχή, το Κίεβο έχει δηλώσει ότι παραμένει επιφυλακτικό, προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι παγίδα από το Κρεμλίνο και δεν κάνει βιαστικές κινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ