ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Ολοκληρώθηκε η ρωσική απόσυρση ισχυρίζεται η Μόσχα

Χερσώνα: Ολοκληρώθηκε η ρωσική απόσυρση ισχυρίζεται η Μόσχα
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις «ξηλώνουν» δρόμους και καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές καθώς υποχωρούν από την Χερσώνα (AP Photo/Leo Correa, File)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου) ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική όχθη του Δνείπερου. Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Μια εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει μια ουκρανική σημαία στο κέντρο της Χερσώνας, αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται ακόμη σε αυτήν την πόλη.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία ισχυρίζεται πως κατά την απόσυρσή τους, οι Ρώσοι λεηλάτησαν και κατέστρεψαν υποδομές, ενώ ναρκοθέτησαν τις περιοχές που άφησαν.

Καταστράφηκε γέφυρα στο Ντνίπρο

Η κύρια γέφυρα πάνω από τον Δνείπερο ποταμό στην Χερσώνα καταστράφηκε, όπως φαίνεται σε εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εγκαταλείψει εντελώς την πόλη, αλλά το CNNi δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Αλεξάντερ Κοτς, ρεπόρτερ της ρωσικής φιλοκυβερνητικής ταμπλόιντ Komsomolskaya Pravda που βρίσκεται κοντά στις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα, τον οποίο επικαλείται το CNNi, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην άλλη πλευρά».

Ο Κοτς δημοσίευσε ένα βίντεο στο κανάλι του στο Telegram στο οποίο στέκεται στη γέφυρα Αντονόφσκι, δείχνοντας ολόκληρο το κεντρικό τμήμα της γέφυρας κατεστραμμένο.

«Πίσω μου είναι τα δύο κατεδαφισμένα ανοίγματα της γέφυρας Αντονίβκα», είπε ο Κοτς. «Πιθανότατα ανατινάχτηκαν κατά την απόσυρση της ρωσικής ομάδας δυνάμεων από τη δεξιά όχθη προς την αριστερή», ή από τη δυτική όχθη στην ανατολική όχθη.

Λεηλασίες και ναρκοθετήσεις από τη Ρωσία

Νωρίτερα σήμερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «ξηλώνουν» δρόμους και καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές καθώς υποχωρούν από την Χερσώνα δυτικά του ποταμού Ντνίπρο.

«Οι Ρώσοι εισβολείς συνεχίζουν τη λεηλασία των οικισμών από τους οποίους υποχωρούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξαντρ Στιπαν, προσθέτοντας πως ο εχθρός καταστρέφει κρίσιμες υποδομές της Χερσώνας.

Είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν «παγιδεύσει δρόμους και υποδομές με νάρκες» στα χωριά Tyahynka και Kozatske και ότι ο «βομβαρδισμός αμάχων» είχε τεκμηριωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο χωριό Zelenivka στα περίχωρα της Χερσώνας, οι ρωσικές δυνάμεις «απαγόρευσαν τις μετακινήσεις στους κατοίκους σε όλο τον οικισμό και ολοκληρώνουν ένα σύστημα αμυντικών συνόρων».

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι η αντεπίθεσή του προς την Χερσώνα συνεχίστηκε την Παρασκευή.

Οι ρωσικές δυνάμεις «φορτώνονται επειγόντως σε βάρκες που φαίνονται κατάλληλες για διέλευση και προσπαθούν να διαφύγουν», δήλωσε την Παρασκευή η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση του ουκρανικού στρατού.

«Δημιουργούν αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη, βομβαρδίζοντας τις θέσεις μας στη δυτική όχθη. Ο εχθρός βομβαρδίζει συνεχώς τις πίσω περιοχές με αμάχους, κρατώντας τους πολίτες σε φόβο».

Πεσκόφ: Το καθεστώς της Χερσώνας ως 'τμήματος της Ρωσίας' δεν αλλάζει

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα δεν θα αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή, την οποία η Μόσχα έχει κηρύξει τμήμα της Ρωσίας αφού προχώρησε στην προσάρτησή της από την Ουκρανία.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το καθεστώς της περιοχής είναι «καθορισμένο και συγκεκριμένο» και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές.

«Είναι ένα θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι νομικά συγκεκριμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει μετανιώσει που ανακοίνωσε την προσάρτηση της Χερσώνας και τριών άλλων περιοχών σε μια θριαμβευτική εκδήλωση στη Μόσχα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στα πρώτα δημόσια σχόλια από το Κρεμλίνο από τότε που ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη της Χερσώνας προς την αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο Άμυνας και ότι δεν έχει «τίποτα να προσθέσει».

Έξι νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία του Μικολάιβ

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση με ρουκέτα εναντίον πολυκατοικίας νωρίς σήμερα το πρωί στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάιβ, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια για επιζώντες, έγραψε ο Σενκέβιτς στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιτάλιι Κιμ έγραψε από την πλευρά του στην ίδια εφαρμογή: «το Μικολάιβ έγινε και πάλι στόχος εχθρικών πυραύλων. Μία από τις ρουκέτες έπληξε μια πολυκατοικία πέντε ορόφων, η οποία καταστράφηκε». Ο Κιμ είχε αναφέρει ένα προσωρινό απολογισμό με τέσσερις νεκρούς και δύο τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι το κτήριο καταστράφηκε από τον 5ο έως τον 1ο όροφο και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η κυνική απάντηση του τρομοκρατικού κράτους στις επιτυχίες μας στο μέτωπο», είπε ο Ζελένσκι στο κανάλι του στο Telegram.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Οι κατακτητές θα λογοδοτήσουν για κάθε έγκλημα κατά της Ουκρανίας και των Ουκρανών», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ