ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Samizdat: Η ερευνητική δημοσιογραφία «αντεπιτίθεται» στη λογοκρισία

Ρωσία - Samizdat: Η ερευνητική δημοσιογραφία «αντεπιτίθεται» στη λογοκρισία
«Η πραγματική δημοσιογραφία έβρισκε πάντα λύσεις. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι οι σημερινές διώξεις, μόνο πιο δυνατούς θα μας κάνουν», αναφέρουν οι δημιουργοί της εφαρμογής Samozdat AP Photo

Οι δημοσιογράφοι των ιστότοπων ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt , Vaznie istorii, Bellingcat, The Insider και της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι, συγκέντρωσαν σε μια εφαρμογή τις ανεξάρτητες δημοσιογραφικές έρευνες στη ρωσική γλώσσα, παρά την διαρκώς ενισχυόμενη λογοκρισία στη Ρωσία.

Πρόκειται για την εφαρμογή Samizdat για κινητά τηλέφωνα, που δίνει την δυνατότητα σε έναν χώρο να διαβάσει κάποιος χωρίς να κάνει χρήση VPN (εικονικού ιδιωτικού δικτύου) δημοσιογραφικές έρευνες στη ρωσική γλώσσα, παρά τα μπλοκαρίσματα που κάνει η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) και άλλου είδους πιέσεις που ασκεί στους δημοσιογράφους στην Ρωσία. Οι ανακοινώσεις της εφαρμογής Samizdat εμφανίσθηκαν στα κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram σήμερα, Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου.

«Σε συνθήκες λογοκρισίας στη Ρωσία, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να φθάνει η ενημέρωση στο κοινό: Το κράτος μπορεί να ανακηρύξει ένα ΜΜΕ 'ξένο πράκτορα' , 'ανεπιθύμητη οργάνωση', να μπλοκάρει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ή να επιβάλλει την απόσυρση άρθρων με την συνδρομή υπάκουων δικαστηρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Samizdat.

«Η σημερινή κρίση, δεν είναι η πρώτη στην ιστορία της ρωσικής δημοσιογραφίας. Υπήρξαν ήδη στιγμές, που νόμιζες, ότι είχαν στερήσει το μέλλον από το επάγγελμα μας: Στη Σοβιετική Ένωση, έβαζαν τον κόσμο στην φυλακή, πριν από είκοσι χρόνια οι αρχές κατέλαβαν την τηλεόραση, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια κατέλαβαν και τα έντυπα μέσα. Όλα αυτά δημιουργούσαν την εντύπωση ότι έφτασε το τέλος της δημοσιογραφίας, αλλά δεν ήρθε. Η πραγματική δημοσιογραφία έβρισκε πάντα λύσεις. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι οι σημερινές διώξεις, μόνο πιο δυνατούς θα μας κάνουν», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι δημιουργοί της εφαρμογής Samozdat.

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ως συσσωρευτής και δεν προϋποθέτει την ύπαρξη κοινής συντακτικής πολιτικής, ούτε την ύπαρξη ηγεσίας.

Κάθε συντακτική ομάδα φέρει την ευθύνη για τα δημοσιεύματα της. Το Samizdat είναι ανοιχτό στην συνεργασία με άλλα μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας και ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Η εφαρμογή μπορεί να κατέβει στο Play Market & App Store.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ