ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν χαιρετίζει την «επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία»

Ο Μακρόν χαιρετίζει την «επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία»
«Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών» διαβεβαιώνει ο Γάλλος πρόεδρος AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε «την επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία», κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

«Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών», επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter γράφοντας το μήνυμά του στα γαλλικά και τα ουκρανικά.

Ζελένσκι: Η Χερσώνα είναι δική μας

Την απελευθέρωση της Χερσώνας χαιρέτισε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες ώρες μετά την είσοδο των ουκρανικών στρατευμάτων στη στρατηγικής σημασίας πόλη του νότου, μετά τη ρωσική στρατιωτική απόσυρση.

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», γράφει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», λέει επίσης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, επισημαίνοντας πως οι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη.

kiy-celebrate-kherson.jpg
Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο πανηγυρίζοντας την ανακατάληψη της Χερσώνας, 11 Νοεμβρίου 2022AP Photo/Bernat Armangue

Σε μία από τις πλέον καθοριστικές εξελίξεις επί του πεδίου των μαχών στους εννέα μήνες που μετρά ο πόλεμος, τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στη Χερσώνα, μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

kherson-soldier.jpg
Ο ουρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα, 11 Νοεμβρίου 2022AP Photo/Dagaz

Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας (GUR) εξέδωσε νωρίς το απόγευμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη του Νότου, που τελούσε υπό ρωσική κατοχή από το Μάρτιο, επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, και καλεί τους εναπομείναντες Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Κιέβου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη Χερσώνα, και ακολουθεί την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας περί ολοκλήρωσης της απόσυρσης «περισσότερων από 30.000 Ρώσων στρατιωτών και σχεδόν 5.000 μονάδων όπλων και στρατιωτικών οχημάτων» από τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Η Ουκρανία καταγάγει μία από τις σημαντικότερες νίκες έναντι της Ρωσίας, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εικόνα και το γόητρο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μόλις προ ενός μήνα ανακήρυσσε τη Χερσώνα έδαφος της Ρωσικός Ομοσπονδίας «για πάντα» -και τον οποίο τα ρωσικά μέσα και η κρατική μηχανή επιχειρούν τώρα να «αποσυνδέσουν» από τις στρατιωτικές εξελίξεις στο νότιο μέτωπο.

«Η Χερσώνα επιστρέφει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εισέρχονται στην πόλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών στα ρωσικά, την ώρα που κάνουν το γύρο του κόσμου βίντεο με πολίτες να πανηγυρίζουν την άφιξη Ουκρανών στρατιωτών, και την ουκρανική σημαία να υψώνεται στην πόλη.

Σκηνές χαοτικής ρωσικής απόσυρσης

Εν μέσω αναφορών περί χαοτικής ρωσικής αποχώρησης, με τραυματίες στρατιώτες να έχουν εγκαταλειφθεί πίσω και άλλους να δέχονται εντολές να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να διαφύγουν όπως μπορούν, η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας καλεί τους εναπομείναντες Ρώσους να παραδοθούν, λέγοντας ότι το Κίεβο εγγυάται για «τη ζωή και την ασφάλειά τους».

«Σε περίπτωση παράδοσης σας, η Ουκρανία εγγυάται τη ζωή και την ασφάλειά σας. Συμμορφωνόμαστε με τη Συνθήκη της Γενεύης, εγγυόμαστε στους αιχμαλώτους πολέμου τροφή, ιατρική περίθαλψη και τη δυνατότητα ανταλλαγής σας με στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο Σέρχι Χλαν, βουλευτής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Χερσώνας, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Χερσώνα, ενώ άλλοι άλλαξαν τη στρατιωτική τους στολή με πολιτικά ρούχα και προσπαθούν να κρυφτούν.

Η πόλη είναι σχεδόν υπό στο σύνολό της υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, ανέφερε ο ίδιος, καλώντας τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους ενόσω διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν Ρώσοι στρατιώτες που πιθανόν έχουν μείνει πίσω.

Επισήμως η Μόσχα αναφέρει ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Εάν πράγματι βρίσκονται ακόμα Ρώσοι στρατιώτες στη δυτική όχθη του Δνείπερου, η Μόσχα θα πρέπει να βρει με ποιο τρόπον θα τους οδηγήσει σε ασφαλές σημείο, διαπλέοντας τον ποταμό και ενώ δέχονται πυρά από τους Ουκρανούς που προελαύνουν.

Η γέφυρα Αντονίφσκι που είχε ήδη καταστραφεί -το μοναδικό οδικό πέρασμα από τη Χερσώνα προς την υπο ρωσικό έλεγχο ανατολική όχθη του Δνείπερου- κατέρρευσε, όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με ουκρανικό κρατικό δίκτυο ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει τους Ρώσους που προσπαθούν να διαφύγουν, ενώ παράλληλα θα ανακόψει την πορεία των Ουκρανών στρατιωτών που θέλουν να τους ακολουθήσουν στην αντίπερα όχθη.

Δορυφορική φωτογραφία της στρατηγικής σημασίας κατεστραμμένης σιδηροδρομικής γέφυρας Αντονόφσκι (ή Αντονίφσκι)Maxar Technologies via AP

Η απόσυρση από τη Χερσώνα πρόκειται για την τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση στον πόλεμο, και η πρώτη που αφορά την εγκατάλειψη μια τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης. Οι δυνάμεις της Μόσχας εκδιώχθηκαν τον Μάρτιο από τα προάστια της πρωτεύουσας, Κίεβο, και από την βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο.

Η επαρχία της Χερσώνας είναι μία από τις τέσσερις που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι προσάρτησε από την Ουκρανία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η απώλεια της πρωτεύουσας της επαρχίας διαφαίνεται πως τερματίζει οποιοδήποτε ρωσικό σχέδιο για την κατάληψη ολόκληρης της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρόλο που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι το καθεστώς της προσαρτηθείσας περιοχής παραμένει αμετάβλητο.

Ο Ουκανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε επισημάνει σε μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 14 οικισμούς καθώς προέλασαν στον νότο, γεγονός που υποδηλώνει μια από τις ταχύτερες και πιο δραματικές αλλαγές στον έλεγχο περιοχών στους σχεδόν εννέα μήνες του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ