ΚΟΣΜΟΣ

Ο ουκρανικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα - Σκηνές χαοτικής ρωσικής απόσυρσης

Ο ουκρανικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα - Σκηνές χαοτικής ρωσικής απόσυρσης
Η απόσυρση από τη Χερσώνα πρόκειται για την τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση στον πόλεμο -μετά το Κίεβο και το Χάρκοβο-, και η πρώτη που αφορά την εγκατάλειψη μια τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης Photo by Sergey Bobok/Anadolu Agency/Getty Images (Φωτογραφία αρχείου)

Σε μία από τις πλέον καθοριστικές εξελίξεις επί του πεδίου των μαχών στους εννέα μήνες που μετρά ο πόλεμος, τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Χερσώνα κατόπιν της ρωσικής απόσυρσης.

Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας (GUR) εξέδωσε νωρίς το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη του Νότου, που τελούσε υπό ρωσική κατοχή από το Μάρτιο, επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, και καλεί τους εναπομείναντες Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Κιέβου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη Χερσώνα, και ακολουθεί την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας περί ολοκλήρωσης της απόσυρσης «περισσότερων από 30.000 Ρώσων στρατιωτών και σχεδόν 5.000 μονάδων όπλων και στρατιωτικών οχημάτων» από τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Η Ουκρανία καταγάγει μία από τις σημαντικότερες νίκες έναντι της Ρωσίας, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εικόνα και το γόητρο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μόλις προ ενός μήνα ανακήρυσσε τη Χερσώνα έδαφος της Ρωσικός Ομοσπονδίας «για πάντα» -και τον οποίο τα ρωσικά μέσα και η κρατική μηχανή επιχειρούν τώρα να «αποσυνδέσουν» από τις στρατιωτικές εξελίξεις στο νότιο μέτωπο.

«Η Χερσώνα επιστρέφει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εισέρχονται στην πόλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών στα ρωσικά, την ώρα που βίντεο που αναρτώνταιστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολίτες να πανηγυρίζουν την άφιξη Ουκρανών στρατιωτών, και την ουκρανική σημαία να υψώνεται στην πόλη.

Εν μέσω αναφορών περί χαοτικής ρωσικής αποχώρησης, με τραυματίες στρατιώτες να έχουν εγκαταλειφθεί πίσω και άλλους να δέχονται εντολές να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να διαφύγουν όπως μπορούν, η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας καλεί τους εναπομείναντες Ρώσους να παραδοθούν, λέγοντας ότι το Κίεβο εγγυάται για «τη ζωή και την ασφάλειά τους».

«Σε περίπτωση παράδοσης σας, η Ουκρανία εγγυάται τη ζωή και την ασφάλειά σας. Συμμορφωνόμαστε με τη Συνθήκη της Γενεύης, εγγυόμαστε στους αιχμαλώτους πολέμου τροφή, ιατρική περίθαλψη και τη δυνατότητα ανταλλαγής σας με στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο Σέρχι Χλαν, βουλευτής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Χερσώνας, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Χερσώνα, ενώ άλλοι άλλαξαν τη στρατιωτική τους στολή με πολιτικά ρούχα και προσπαθούν να κρυφτούν.

Η πόλη είναι σχεδόν υπό στο σύνολό της υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, ανέφερε ο ίδιος, καλώντας τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους ενόσω διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν Ρώσοι στρατιώτες που πιθανόν έχουν μείνει πίσω.

Επισήμως η Μόσχα αναφέρει ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Εάν πράγματι βρίσκονται ακόμα Ρώσοι στρατιώτες στη δυτική όχθη του Δνείπερου, η Μόσχα θα πρέπει να βρει με ποιο τρόπον θα τους οδηγήσει σε ασφαλές σημείο, διαπλέοντας τον ποταμό και ενώ δέχονται πυρά από τους Ουκρανούς που προελαύνουν.

Η γέφυρα Αντονίφσκι που είχε ήδη καταστραφεί -το μοναδικό οδικό πέρασμα από τη Χερσώνα προς την υπο ρωσικό έλεγχο ανατολική όχθη του Δνείπερου- κατέρρευσε, όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με ουκρανικό κρατικό δίκτυο ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει τους Ρώσους που προσπαθούν να διαφύγουν, ενώ παράλληλα θα ανακόψει την πορεία των Ουκρανών στρατιωτών που θέλουν να τους ακολουθήσουν στην αντίπερα όχθη.

Δορυφορική φωτογραφία της στρατηγικής σημασίας κατεστραμμένης σιδηροδρομικής γέφυρας Αντονόφσκι (ή Αντονίφσκι)Maxar Technologies via AP

Η απόσυρση από τη Χερσώνα πρόκειται για την τρίτη μεγάλη ρωσική υποχώρηση στον πόλεμο, και η πρώτη που αφορά την εγκατάλειψη μια τόσο μεγάλης κατεχόμενης πόλης. Οι δυνάμεις της Μόσχας εκδιώχθηκαν τον Μάρτιο από τα προάστια της πρωτεύουσας, Κίεβο, και από την βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο.

Η επαρχία της Χερσώνας είναι μία από τις τέσσερις που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι προσάρτησε από την Ουκρανία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η απώλεια της πρωτεύουσας της επαρχίας διαφαίνεται πως τερματίζει οποιοδήποτε ρωσικό σχέδιο για την κατάληψη ολόκληρης της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρόλο που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι το καθεστώς της προσαρτηθείσας περιοχής παραμένει αμετάβλητο.

Ο Ουκανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε επισημάνει σε μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 14 οικισμούς καθώς προέλασαν στον νότο, γεγονός που υποδηλώνει μια από τις ταχύτερες και πιο δραματικές αλλαγές στον έλεγχο περιοχών στους σχεδόν εννέα μήνες του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ