ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα

Αλβανία: Επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα
Ένας διαδηλωτής συνελήφθη κατά τη συγκέντρωση χιλιάδων Αλβανών στους δρόμους των Τιράνων διαμαρτυρόμενοι για τη φτώχεια και την ακρίβεια (AP Photo/Franc Zhurda)

Με αστυνομικούς συγκρούστηκαν διαδηλωτές και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, καταγγέλλοντας τη διαφθορά, τη φτώχεια και το κύμα φυγής από τους συμπατριώτες τους προς το εξωτερικό, αναζητώντας δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγκρούσεις έγιναν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στα Τίρανα, εκεί όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

Αρχικά η διαδήλωση εξελίχθηκε ομαλά για περίπου τρεις ώρες, ωστόσο στη συνέχεια, αρκετοί από αυτούς έσπασαν τον κλοιό που είχαν σχηματίσει αστυνομικοί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης και πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές. Ένας διαδηλωτής συνελήφθη.

Ορισμένοι άναψαν κεριά στη μνήμη δύο ανδρών που, σύμφωνα με την αλβανική αντιπολίτευση, πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

«Ακριβώς όπως πριν από 32 χρόνια, ο κόσμος μας βλέπει ως ανθρώπους που καταφθάνουν με μικρά πλεούμενα», δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενος στους ολοένα και περισσότερους Αλβανούς που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, Βρετανοί υπουργοί καταγγέλλουν ότι Αλβανοί βρίσκονται πίσω από το κύμα μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη και πως ορισμένοι εξ αυτών συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Η αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας θεωρήθηκε από πολιτικούς αναλυτές ως μία προσπάθεια του Μπερίσα για επίδειξη δύναμης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2023.

Στον Σαλί Μπερίσα, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας, έχει απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ για διαφθορά. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όσα του καταλογίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ