ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας γίνονται πιο επιθετικές

Νότια Κορέα: Οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας γίνονται πιο επιθετικές
Για πιο επιθετικες προκλήσεις εκ μέρους της Βόρειας Κορέας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γελ (Jeon Heon-Kyun/Pool Photo via AP)

Για πιο επιθετικες προκλήσεις εκ μέρους της Βόρειας Κορέας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γελ.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Επιδίδεται σε πιο “επιθετικές” προκλήσεις επί τη βάσει της εμπιστοσύνης που έχει, στο πυρηνικό και στο πυραυλικό πρόγραμμά της» και κάλεσε για μία δυναμική συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Σε δηλώσεις του όπως μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της Νότιας Κορέας, ο Γιουν αναφέρθηκε σε μία συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στο περιθώριο μιας διάσκεψης της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης.

Ο ίδιος δεν δίστασε να αναφέρει και μία πρόσφατη σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την εκτόξευση πυραύλων όταν η Νότια Κορέα θρηνούσε τα θύματα από την εκδήλωση για τον εορτασμό του Χαλοουίν.

«Αυτές οι κινήσεις δείχνουν την απάνθρωπη φύση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε ο ίδιος.

Τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε μία εβδομάδα

Υπενθυμίζεται ότι οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, ανέφεραν στις 5 Νοεμβρίου ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την Κίτρινη Θάλασσα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας εντόπισαν πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε «από την Ντονγκλίμ, στην επαρχία της Βόρειας Πιονγκάν, προς τη δυτική θάλασσα, σήμερα ανάμεσα στις 11:32 και τις 11:39» (τοπική ώρα, από τις 04:32 έως τις 04:39 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό επιτελείο χρησιμοποιώντας μια άλλη ονομασία για την Κίτρινη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πύραυλοι διένυσαν περίπου 130 χιλιόμετρα φθάνοντας σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, περιλαμβανομένης μιας εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που πιθανόν απέτυχε, προκαλώντας δηλώσεις καταδίκης από την Ουάσινγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο και φήμες ότι μπορεί να ετοιμάζεται να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές για πρώτη φορά από το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ