ΚΟΣΜΟΣ

Μαδρίτη: Μαζική διαδήλωση για την υπεράσπιση του περιφερειακού συστήματος υγείας

Μαδρίτη: Μαζική διαδήλωση για την υπεράσπιση του περιφερειακού συστήματος υγείας
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας έδωσε την υποστήριξή της στους διαδηλωτές AP/Manu Fernandez

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Μαδρίτη για να υπερασπιστούν το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας και να διαδηλώσουν ενάντια σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης αυτού του κλάδου.

Με κεντρικό σύνθημα «Η Μαδρίτη ενώνεται για να υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας ενάντια στο σχέδιο καταστροφής του», πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε ένα ηλιόλουστο φθινοπωρινό απόγευμα σε τέσσερα σημεία της ισπανικής πρωτεύουσας, πριν πορευτεί προς το δημαρχείο.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης, 650.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για όλους, η υγεία σας δεν πρέπει ποτέ να εξαρτάται από το πορτοφόλι σας», έγραφε ένα μεγάλο πράσινο πανό, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν «ένα δημόσιο σύστημα υγείας!».

Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε μετά από κάλεσμα τοπικών ενώσεων και δήμων, στοχεύει τις πολιτικές υγείας της περιφερειάρχης της Μαδρίτης, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, μιας από τις προσωπικότητες του Λαϊκού Κόμματος (PP). Η Αγιούσο επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να αναδιαρθρώσει το τοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας έδωσε την υποστήριξή της στους διαδηλωτές.

«Η Μαδρίτη είναι η περιφέρεια που επενδύει τα λιγότερα χρήματα για την υγεία ανά κάτοικο. Ο εθνικός μέσος όρος είναι 1.700 ευρώ ανά κάτοικο και στη Μαδρίτη είναι 1.300 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης, Φέλιξ Μπολάνος.

«Είναι η περιφέρεια με τους λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές κατά κεφαλήν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής οφείλεται σε μια «καταστροφική διαχείριση» από την περιφερειακή κυβέρνηση του PP.

Η διαδήλωση γίνεται εν όψει της απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 21 Νοεμβρίου 5.000 γιατροί, ιδίως παιδιάτροι, που διαμαρτύρονται για «υπερβολικό φόρτο εργασίας», τα «ατελείωτα» ημερολόγια ραντεβού τους και τον «ανεπαρκή χρόνο με τους ασθενείς (τους)».

Θα συμμετάσχουν στο απεργιακό κίνημα του ιατρικού προσωπικού που ξεκίνησε πρόσφατα κατά των νέων μη νοσοκομειακών κέντρων επείγουσας φροντίδας, ορισμένα από τα οποία προσφέρουν εξετάσεις μόνο βιντεοκλήσεων, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Αυτό που κάνει (σ.σ. η περιφερειακή κυβέρνηση) είναι μια άνευ προηγουμένου καταστροφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Μόνικα Γκαρσία του αριστερού κόμματος Mas Madrid.

«H Αγιούσο πρέπει να ακούσει αυτή τη διαδήλωση. Είτε ο τοπικός υπουργός Υγείας της αποχωρήσει είτε αυτή, είτε αποχωρήσει ολόκληρη η (σ.σ. περιφερειακή) κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» , πρόσθεσε.

«Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να κρατήσετε επαγγελματίες: να τους προσφέρετε συμβόλαια που δεν είναι μόνο για ένα μήνα, μια εβδομάδα ή ένα Σαββατοκύριακο», συνέχισε.

Σύμφωνα με συνδικάτα, τοπικές υπηρεσίες φροντίδας στην περιφέρεια της Μαδρίτης βρίσκονται υπό πίεση εδώ και χρόνια, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού. Και σύμφωνα με αυτούς, οι δυσκολίες έχουν αυξηθεί από την κακή περιφερειακή διαχείριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ