ΚΟΣΜΟΣ

Τζάνετ Γέλεν: Η παγκόσμια οικονομία θα συνέλθει με τη λήξη του πολέμου

Τζάνετ Γέλεν: Η παγκόσμια οικονομία θα συνέλθει με τη λήξη του πολέμου
Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα μπορούσε να αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία AP Photo/Evan Vucci

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα μπορούσε να αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μήνυμα το οποίο έχει παραλήπτη τη Ρωσία, αν και η τελευταία ζητάει από τις χώρες που συμμετέχουν στη G20, να επικεντρωθούν περισσότερο σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν, αποφάσισε να μην πάει στη Σύνοδο της G20 και θα αντιπροσωπευτεί από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ, η κυρία Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον γάλλο ομόλογό της, Μπρουνό Λεμέρ είπε: «Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη (15/11) και μεθαύριο Τετάρτη (16/11) στο Μπαλί.

Βέβαια, ο πόλεμος που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν εννέα μήνες ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο και συνέβαλε στην απογείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Πάντως, η οικοδέσποινα της Συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν, δέχεται πιέσεις για να παρατείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει τη 19η Νοεμβρίου.

Ο κ. Λεμέρ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. «Πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το πώς θα μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ