ΚΟΣΜΟΣ

Σοϊλού: Αν η γυναίκα δεν είχε συλληφθεί θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα

Σοϊλού: Αν η γυναίκα δεν είχε συλληφθεί θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έφτασε σήμερα στο σημείο της έκρηξης (AP Photo/Khalil Hamra)

«Πυρά» εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε από το σημείο της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ύποπτη δεν είχε συλληφθεί θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε, μάλιστα, πως μαζί με την γυναίκα ύποπτη συνελήφθη και ο «εγκέφαλος» της επίθεσης.

Την ίδια ώρα, καταφέρθηκε κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν δέχεται τα συλλυπητήρια της χώρας.

Επίθεση εναντίον της Δύσης είχε εξαπολύσει νωρίτερα τη Δευτέρα (14/11) και ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων πολιτών είναι η άμεση και έμμεση συνέπεια της στήριξης ορισμένων χωρών στις τρομοκρατικές οργανώσεις» έγραψε ο ίδιος στο Twitter, σχολιάζοντας την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και 81 τραυματίες.

Και συνέχισε:

«Πρέπει να σταματήσουν άμεσα την άμεση και έμμεση στήριξή τους εάν θέλουν τη φιλία της Τουρκίας»

Την ίδια ώρα, είπε πως «οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν να τρομάξουν το έθνος και την κυβέρνηση με αυτές τις επιθέσεις αλλά αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει ποτέ αποφύγει να κυνηγήσει και να τιμωρήσει τρομοκράτες».

Ποια είναι η γυναίκα που συνελήφθη

Το όνομα της γυναίκας που φέρεται να αιματοκύλισε τον πεζόδρομο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές Αρχές.

Πρόκειται για την Αχλάμ Αλμπασίρ, με τις Αρχές να δίνουν στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία της υπόπτου, μετά από τη σύλληψή της.

Κατά την αρχική ανάκρισή της, η γυναίκα δήλωσε πως είχε εκπαιδευτεί από κούρδους μαχητές στη Συρία και πως πέρασε στην Τουρκία μέσω της βορειδυτικής συριακής περιφέρειας Αφρίν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Νωρίτερα, οι τουρκικές Αρχές είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης της γυναίκας που φέρεται να κρύβεται πίσω από την επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81.

Τα πλάνα δείχνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν σε διαμέρισμα και να ακινητοποιούν μια γυναίκα, η οποία εμφανίζεται πεσμένη στο έδαφος.

Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει αστυνομικούς να προχωρούν σε ελέγχους εντός του διαμερίσματος.

Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί νέο βίντεο της ύποπτης, να τρέχει γρήγορα για να απομακρυνθεί από το σημείο της επίθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ