ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Βουλής οι Ρεπουμπλικάνοι

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Βουλής οι Ρεπουμπλικάνοι
Σε 19 έδρες κρίνεται η Βουλή των Αντιπροσώπων AP Photo/J. Scott Applewhite

Το θρίλερ για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζεται, ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κρατήσουν στον έλεγχό τους τη Γερουσία, ενώ η μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζεται, με ελάχιστες έδρες να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επί του αποτελέσματος που δημοσιεύει το CNNi, το απόγευμα της Δευτέρας (14 Νοεμβρίου), οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει 204 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 212 έδρες.

Προκειμένου να κριθεί το αποτέλεσμα, θα χρειαστεί ένα από τα δύο κόμματα να συγκεντρώσει 218 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι από τις 19 έδρες στις οποίες δεν έχει διαφανεί το αποτέλεσμα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον έξι έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 14.

Από τις 19 έδρες που μένει να κριθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNNi, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε 10 περιφέρειες και οι Δημοκρατικοί σε εννέα.

Σχολιάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή, έτσι όπως διαμορφώνεται, ο αναλυτής του CNNi Τζον Μπέρμαν επισήμανε: «Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι Δημοκρατικοί αν ήθελαν να διατηρήσουν τον έλεγχο είναι να διαβούν ένα στενό μονοπάτι», δηλαδή θα έπρεπε να κρατήσουν όλες τις έδρες στις οποίες προηγούνται και επιπλέον να κερδίσουν πέντε από εκείνες που προηγούνται αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Μπορούν να το κάνουν αυτό; Είναι δύσκολο» σχολιάζει ο αναλυτής του CNNi.

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024

Στο μεταξύ, την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, φαίνεται πως επέλεξε για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι εξασθενημένος από τις επιδόσεις των υποψηφίων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τις θέσεις κυβερνητών πολιτειών που υποστήριξε δημόσια στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μοιάζει διατεθειμένος να αφήσει κατά μέρος το σχέδιο να αναγγείλει τη μεγάλη επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο. Αντιθέτως, ο πρώην αρχηγός του κράτους αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη πως θα θέσει υποψηφιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καλέσει τον Τύπο στο πολυτελές οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 μεθαύριο Τετάρτη ώρα Ελλάδας) για την «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» που ετοιμάζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ